-
21 augustus 2024
Het Monster Musk
De man die de rijkste van de wereld is geworden met de verkoop van peperdure elektrische auto’s, is in toenemende mate ook de wereldpolitiek aan het beheersen. En wordt steeds rechtser. Dat roept voor ons de vraag op hoe we daar tegenwicht aan kunnen bieden.
Hij roerde zich natuurlijk al langer op politiek gebied. Zoals veel superrijken, wil hij graag een standbeeld voor zichzelf oprichten en als Grote Ziener de geschiedenis in gaan. En hij heeft zijn miljarden om mee te spelen. Die zet hij in toenemende mate extreemrechts in.
Elon Musk is nu openlijk Trump gaan steunen. Al een tijd gaat het verhaal dat hij 48 miljoen dollar per maand in de verkiezingscampagne gaat storten. Maar dat wordt door de man zelf ontkend. Hoewel hij wel toegeeft dat hij al miljoenen aan Trump gedoneerd heeft en samen met hem het toneel betreedt.
Dat werpt de volgende vraag op voor activisten. Als Musk geld aan Trump geeft, en we weten dat dat vermogen grotendeels gevormd is door de verkoop van zijn lelijke elektrische auto’s , is dan niet elke (nieuwe) aankoop van een Tesla medeplichtig?
Sinds de laatste rassenrellen in Engeland is ook Musk’s persoonlijke rol duidelijk. Hij, die met zijn miljarden twitter heeft opgekocht, heeft die weerzinwekkende golf persoonlijk opgestookt en helpen initiëren. Zelf twitterde hij instemmend over ‘de burgeroorlog’. Maar ook had hij een persoonlijke rol in https://www.youtube.com/watch?v=Res3-YX4X8ghet weer toegang geven tot twitter (we noemen dat riool natuurlijk geen iks) van een van de meest notoire racisten in de kwestie, Tommy Robinson (een van diens fans is overigens ook onze eigen Geert Wilders, die het eerder ook op twitter voor hem opnam ...).
Volgens Carole Cadwalladr op de website van The Guardian was zijn getwitter bij de Engelse rassenrellen nog maar een test. Wat als hij straks bij de verkiezingen in de VS gaat stoken, en bijvoorbeeld de uitslag gaat aanvechten als die slecht uitvalt voor zijn oranje brulboei? De schrijfster laat ook zien hoe rechts in de VS zich heeft ingespannen om te voorkomen dat er maatregelen genomen worden tegen misinformatie op ‘sociale’ media.
Ik denk dat Musk zelf zich bij volgende verkiezingen wel eens tot presidentskandidaat zou willen kronen. En dan dikke kans maakt om te winnen. Maar hij moet dan eerst een drempeltje slechten in de Amerikaanse grondwet die stelt dat kandidaten in de VS geboren moeten zijn (Musk born and raised in South Africa).
Eigenlijk is het trouwens raar dat Musk nu inzet op radicaal rechts. Vroeger deed hij pogingen om ook progressief uit de hoek te komen, en eigenlijk heeft hij zijn hele loopbaan te danken aan de ‘groene groei’ hoek die zijn elektrische personenauto's als oplossing voor de klimaatcrisis hielpen presenteren. Dus in zekere zin is zijn Werdegang wel verhelderend. Of zoals de schrijfster van het stuk in The Guardian het stelt: zijn masker is nu afgevallen:
But what Musk – the new self-appointed Lord of Misrule – has done is to rip off the mask. He’s shown that you don’t even have to pretend to care. In Musk’s world, trust is mistrust and safety is censorship. His goal is chaos. And it’s coming.
Ondertussen blijft de vraag wat we aan dit soort machtige heerschappen kunnen doen, die al die extreemrechtse politiek mogelijk maken. Er van uitgaande dat ze niet allemaal op een jacht bij Sicilië gaan zitten.
Het probleem is natuurlijk niet alleen Musk en zijn media. Het wemelt van de extreemrechtse youtubers en influencers die een onweerstaanbare aantrekkingskracht lijken te hebben op de van elke realiteit losgezongen kudde telefoonschermstaarders. Het Duitse journalistieke onderzoekcollectief Correctiv wijst op iemand als Leonard Jäger. met een half miljoen volgers op youtube, die daar hetzes voert tegen queer en complottheorien rondbazuint. Correctiv wijst op de adverteerders die dit soort getier mogelijk maken.
Zo’n onderzoek zou ook op het Nederlandse vlak gewenst zijn. Benieuwd wie geld steekt in zo ‘n gedrocht als blckbx. Bij Ongehoord Nederland is dat duidelijk, dat wordt ‘gewoon’ gefinancierd door de Nederlandse overheid, en een van de bestuursleden, tevens presentator van het racistische programma zwartepietenjournaal is nu minister van buitenlandse handel. Misschien dat het helpt als ze ontdekt hoe groot dat buitenland wel niet is, en hoezeer ze daar zelf van afhankelijk zijn. Of denken ze dat al die soja-voor-veevoer in de Rotterdamse haven wordt verbouwd? Ik denk dat ook voor mensen als Klever geldt dat het ze allemaal geen reet kan schelen en dat ze chaos willen.
Als Klever op zo’n jacht bij Sicilië ten onder zou gaan, en ik was kapitein (even in de Triangle of Sadness-mood) dan zou ik Robert Wyatt opzetten. Eerst natuurlijk Shipbuilding en dan Old Rottenhat, dat begint met Alliance en daarin de legendarische constatering: You say you're self sufficient (but you don't dig your own coal). Daar moet ze het dan maar mee doen.
Verder lezen in Konfrontatie
-
| Martin Broek | Noord-Amerika
-
| Martin Broek | Oorlog en ontwapening