Skip to main content
  • 06 oktober 2007

Vogelaanvaring

JoopFinland

4 oktober 1992, 15.45, Nigtevegt: het is een prachtige zondagmiddag, echt zo eentje om hier bij de aanlegsteiger van het pontje te zitten en een sigaretje te roken. Hoog in de blauwe hemel sleept een vliegtuig zijn witte baard.

17.10, Amsterdam-Venserpolder: thuisgekomen luister ik naar de voetbaluitslagen op de radio. Ajax heeft met 4-0 gewonnen van RKC in Waalwijk, een zuivere hattrick van Dennis Bergkamp.

18.05, Amsterdam-Venserpolder: “Langs de lijn” is afgelopen en ik zet een muziekje op. Sinead O'Connor, met van die ijzingwekkende uithalen. Past wel in de avond die nu snel valt en oktoberkilte met zich brengt.

18.25, Amsterdam-Venserpolder: ik sluit de vensters van mijn woonkamer. 'n Vliegtuig in de verte trekt geen witte maar een zwarte sleep door de zonsondergang.

18.30, Amsterdam-Venserpolder: kant één van O'Connor is afgelopen en ik heb geen zin in de tweede. Ik zet de radio weer aan en schenk mezelf een biertje in.

18.35, Amsterdam-Venserpolder: de hele flat schudt en trilt. Tering, wat vliegen die dingen weer laag. Deze trouwens zo te horen wel érg laag. Ik loop naar het raam aan de andere kant van mijn woning. Hee, deze heeft ook van die zwarte in plaats van witte uitlaatgassen. Het toestel zwenkt boven mijn straat naar links.

18.36, Amsterdam-Venserpolder: terug in de woonkamer stoort “Schiphol” zoals gewoonlijk de radio-uitzending. Piloten zetten boven de Bijlmer hun daling in en delen dit mee aan de verkeerstoren. Ik word altijd gedwongen mee te luisteren. Ook deze heeft het tussen bliepen, piepen en ruis over “Going down, going down” en ik wens dat ie dat maar snel doet zodat ik weer rust heb.

18.37, Amsterdam-Venserpolder: weer schudt de hele tent. Er wordt nu ook een hels lawaai hoorbaar en dan ontploft er iets. De flat waarop ik uitkijk, kleurt opeens voor een seconde of drie helemaal oranje. Ik ren naar het raam aan de andere kant van de woning en zie grote rookwolken opstijgen uit de Bijlmermeer. Of is het Gaasperdam? Natasja.

18.45, Amsterdam-Bijlmermeer: ik fiets en ik roep. Iets in de trant van “Sluiten dat kutvliegveld! Dicht met dat kutvliegveld!” Het is nu vrijwel donker. 'n Man bij een auto van de NOS vraagt me of ik weet wat er gebeurd is. Ik heb geen tijd voor hem. En weet ik veel wat er eigenlijk gebeurd is?

18.50, Amsterdam-Bijlmermeer: men staat gelaten te kijken naar de brandende puinhopen. Ook de vrouw naast me denkt dat een sportvliegtuigje tussen twee flats is neergestort en nu ligt na te smeulen voor onze ogen. Van de twee flats staan de randen in brand.

19.15, Amsterdam-Bijlmermeer: ik krijg het koud zo zonder jas en heb het wel gezien. 'n Politie-agente begint ons terug te dringen achter versperringen. Ze huilt.

19.45, Amsterdam-Venserpolder: weer thuis word ik gebeld door vrienden, uit België en uit Italië. Of ik nog leef, wordt mij in tranen gevraagd. Ik heb geen televisie, zij wel. Ze praten me bij over wat ik werkelijk gezien en gehoord heb. Sportvliegtuigje wordt de Boeing 747 die over mijn flat vloog en de ruimte die ik zag tussen de twee getroffen flats blijkt een krater waarin mischien wel 500 mensen zijn omgekomen.

20.45, Amsterdam-Venserpolder: persconferentie van Hanna Maij-Weggen en Ed van Thijn. Het wordt tijd voor hun eerste leugen. Het gezag maakt van 4 oktober weer gewoon Werelddierendag.. De oorzaak van de Bijlmerramp was 'n vogelaanvaring...