Skip to main content
  • 11 december 2010

Vleeschmeesters

JoopFinland

Ik vond vanochtend een verontwaardigd mailtje in het inbakje. Was van iemand die zich druk maakte over het CDA die Eelco Brinkman als lijsttrekker naar voren schoof voor de Eerste Kamer-verkiezingen. En nu niet gelijk allemaal steigeren. Ik weet dat die regenten gekozen worden door de leden van de Provinciale Staten die door het stemvee daar zijn neergezet. De verontwaardigde mevrouw in mijn inbakje was woest vanwege Brinkmans vergoeilijkende rol over de bouwfraude in een TV-uitzending. Brinkman is nu nog de stuurman van 'Bouwend Nederland' waar de fraudeurs in verenigd zijn. Ik begreep de woede van de mevrouw in mijn inbakje en kan er ook nog wel bij bedenken Eelco Brinkmans dubieuze rol om Bouwfonds te bellen waardoor mede Edwin de Roy van Zuydewijn uit dat bedrijf gewipt werd. Maar de verstrengeling van politiek en 'big business' is niets nieuws. Daarom kan ik er ook niet opgewonden van raken. Nou ja, een beetje opgewonden dan.

Afgelopen week sprak ik met Sam Broersma, auteur van het in eigen beheer uitgegeven boek 'Hare Majesteits leugens regeren - De Staat der Nederlanden als criminele organisatie'. Hij wees me op de passages in zijn boek over de merkwaardige affaire rondom vleeshandelaar Eddy de Kroes van 'De Vleeschmeesters'. De Kroes ontliep gevangenisstraf voor grootschalige vlees- en subsidiefraude doordat hij met een vrijwaringsbrief op zak liep van officier van Justitie Hans Vos. Volgens deze officier van Justitie werden dergelijke vrijbrieven begin jaren negentig wel vaker afgegeven! In de zaak van 'De Vleeschmeesters' speelde ook nog mee dat ARP-coryfee Barend Biesheuvel er commissaris was. Die mocht natuurlijk niet in zwaar weer terecht komen. Ook de onder sommigen als koningin bekend staande Beatrix van Amsberg-zur Lippe Biesterfeld zou haar invloed hebben aangewend om al voordat Eddy de Kroes de brief van Vos op zak had gratie te verlenen. Nadat ik de passages bij Sam Broersma over Eddy de Kroes had teruggelezen ging me een lichtje op. Waarempel! Ik heb ook nog een dossiertje in de wacht liggen met vleesfraudeurs en een koninklijke link. Maar ik werk er nog aan dus ik verklap verder niets!

Nog verder in de tijd terug blijven we struikelen over de belangenverstrengeling waardoor de Nederlandse welgestelden de 'boven ons gestelden' zijn geworden. Frits Bolkenstein werd na een gifschandaal in Frankrijk uit de Shell gegooid en mocht het van de olieboeren gaan proberen in de politiek. Daar kreeg hij als assistent en 'speechwriter' Geert Wilders. Het valt me overigens op dat Wilders de houding van Bolkenstein heeft overgenomen. Het is dat arrogante, waar alle kritiek van afglijdt. Alleen zal Wilders als HAVO-scholier uit Venlo nooit dat bekakte zich eigen kunnen maken. Maar de arrogante 'ik-weet-het-beter-houding' heeft hij, denk ik, opgelopen via een virusbesmetting bij Frits Bolkenstein. Mislukte managers van internationals parachuteren in de politiek lijkt een strategie te zijn. We kennen ook Wouter Bos (Shell) en Mark Rutte (Unilever) maar historisch gezien is Hendrikus Colijn de belangrijkste. De grote man van de Koninklijke Shell in het interbellum was Sir Henri Deterding, met afstand de machtigste Nederlander van de 20e eeuw. Die haalde het knechtje van de oorlogsmisdadiger en Wilhelmina's lievelingsgeneraal Van Heutsz naar de Koninklijke. Uiteindelijk functioneerde de hypocriete, steile calvinist en massamoordenaar Colijn toch niet en werd hij door de machtige oliebaronnen naar de post van premier geschopt.