• 31 maart 2021
    Recensies

Lale Gül en Rutto-de-grutto

JoopFinland

Lale Gül schrijft een prachtig boek (ik heb citaten gelezen). Ze komt voor zichzelf op als onafhankelijk persoon, als vrouw, en wil van de overheersing, de onderdrukking door haar moeder af. Ik ken dat wel... Ze wil ook van de onderdrukking etc door de islam en/of haar Turkse gemeenschap af. Prima!

Niet prima: de doodsbedreigingen, verwensingen etc daarna - het is dus de Duivelsverzen uit 1988 van Salman Rushdie all over again. Ongeveer heel de moslimgemeenschap in de wereld stond te schreeuwen, en er kwam een 'echte' fatwa... Weer een onderduiker erbij. Rushdie, nu 73, leeft nog.

Er stonden wat verzonnen passages in over hoe allah en soortgenoten zich ge- of misdroegen. Oeioeioei... Ik heb dat in Purmerend (!) onder de toonbank gekocht.... dat was ook weer nieuw. En daarna half gelezen.

O ja, we hadden in 1979 ook nog de film Life of Brian van Monty Python. Een vrolijk schertsend werkje door vrolijk schertsende heren. Daarin zong Jezus, als vastgenageld aan een kruis, een liedje met zijn twee buren: 'Always look on the bright side of life...' -  Koot en Bie op een overdosis crack en gefilmd in o.m. Tunesië.

Zeker: zwart Krimpen en Urk werden boos - maar ze gingen die film zeker niet zien, staken geen bioscopen in de fik en doden vielen er niet, zelfs geen klappen... Ik herinner me ook niet dat er leden van 'andere geloven' dit zwaar opnamen. Jaja, wíj kunnen pas écht incasseren... Knap hè?

Mijn goede oude vader zei altijd dat hij geen lid wilde worden van clubs die je niet kon opzeggen (hij was gewoon gierig). Hij doelde op de vrijmetselarij - maar vul gerust ook Jehova's getuigen in, of de Amish, Opus Dei, de SS, de Zevende Dags Adventisten, Scientology, Stormfront, of de Mafia. En sommige soorten islam.

Dus: P E T I T I E ! Heel goed, denk je dan - kijken wie er heeft getekend. Numero uno: Rut.... Hè? Wat krij....

Aan wie richt die dan zijn petitie? Aan zichzelf? Met een dringend beroep op geweten, grondwet en mensenrechten om Lale te beschermen? Nou, hij zal er eens over denken... Hij komt erop terug, heeft hij zichzelf beloofd...

Waarom zou Rutto-de-grut daar in godsnaam een petitie voor ondertekenen? Hij kan toch simpelweg ministers 06-en van binnenlandse zaken en justitie, desnoods Ankie  B met haar tanks om Lale te beschermen tegen elke aantasting door haar moeder/vader/broers/ooms/neven/buurman/hele buurt/alle moskeegangers/wie dan ook?

Volgens mij heeft hij zelfs de wettelijke plicht om dat te doen.

Of ben ik nou gek?

...is waarschijnlijk al jaren het juiste antwoord.

PS: Overigens ben ik van mening dat we op de Dam alleen nazislachtoffers moeten herdenken.