-
06 juni 2020
Rutte is om: de aarde is niet plat!
Gelukkig -voordat we ook meegaan in het valse koor en zingen van ‘onze premier is tegen racisme’- hebben we de uitspraken van Rutte over kolonialisme en de ‘eerlijke’ rassenwaan van Wilders.
Wegwerpen
‘Onze’ premier heeft wortels in een wingewest. Wat zegt hij dus over wingewesten? ‘Premier Rutte heeft het parlement van Indonesië toegesproken’, zo meldt de NOS november 2016. ‘Hij gaf toe dat Nederland te lang te moeilijk heeft gedaan over het koloniale verleden, en dat we nu beginnen aan een normale verhouding die hartelijk en zakelijk is.’
Te moeilijk… Dat zien we ‘onze’ premier wel zeggen. Hij zet daarbij even die oogjes in de zure appel-stand en heft de goedverzorgde handjes al net zo even op van het tafelblad voor hem. Ja, zo ongeveer zoals hij deed na de vraag van Klaver donderdagavond in het parlement of Rutte ‘ons’ racisme eindelijk alsjeblieft als institutioneel zou willen zien. Een wegwerpgebaar dus feitelijk. ‘Te moeilijk’, aldus de premier. En hij doelde daarmee op de omstandigheid dat het grootste deel van zijn onderdanen niet goed snik genoeg is om een term als institutioneel in de greep te krijgen.
Rechts passeren
Mensen die niet snappen wat institutioneel betekent, hebben ook de neiging om te vergeten wat er nog geen twintig jaar geleden gebeurd is. In het begin van het millennium was Mark Rutte in de running voor het leiderschap van de VVD. Hij moest het daarbij opnemen tegen Geert Wilders, die ook sterke banden heeft met een wingewest. Hoe ging dat opbieden van die Rutte tegen de racistische oneliners van zijn opponent? Want met het veroordelen van die oneliners wordt niemand dus leider van de VVD.
‘De VVD heeft begin deze eeuw de tactische fout gemaakt te links te worden’, aldus ‘onze’ premier in een terugblik. Dat is de prachtige kunst van het niet te moeilijk doen. In zijn reactie op de beruchte ‘Marokkanen’-hetze van Wilders luidde het: ‘Wij zullen nooit accepteren dat mensen die niet van goeie wil zijn en geen positieve bijdrage leveren daar mee wegkomen. Maar het mag nooit om afkomst gaan ‘ Maar een paar jaar later moest iedereen die van elders kwam en zich niet aanpaste, oprotten…
Over nog eens twintig jaar zullen de Nederlanders zeggen: ‘Wat hadden we in 2020 graag een premier gehad die voorop ging in de strijd tegen rassenwaan. Die Rutte verscheen toen pas na afloop op het slagveld. Om lege flessen in te zamelen...’