Skip to main content
  • 25 juni 2020
    Racisme

Roode Steen

JoopFinland

De plek waar het standbeeld van JP Coen staat (in Amerikaanse nieuwsuitzendingen wordt zijn naam uitgesproken als 'Jeepee Cohen'... Hoe Hoorn wereldberoemd raakt) heet 'de Roode Steen'. Een toepasselijke plek voor een moordenaar: de executieplaats van de Westfriese hoofdstad. 

Hoeveel onschuldigen zullen er zijn terechtgesteld. Onterechtgesteld.

De gemeenteraad van Hoorn heeft het voorstel van burgemeester Nieuwenburg gehonoreerd om wat er met het standbeeld moet gebeuren over de zomer te tillen. De burgervader gaat er diep over nadenken. 

Wat de uitkomst van zijn nadenken ook oplevert, het kan niet zijn dat de massamoordenaar op zijn sokkel blijft staan op de executieplaats. Hem alvast weghalen was dus op zijn plaats geweest. Meer plaats voor de door corona geplaagde horeca voor terrassen. 

De vraag rijst wat we aanmoeten met de straatnamen van alle koloniale heersers met bloed aan de handen. Al weer 30 jaar geleden werd het ' Van Heutz monument' aan het hoofdstedelijke Stadionplein succesvol omgevormd tot gedenkplaats voor de massamoord op Indonesiërs. Dat er toen niet is doorgepakt ligt aan de tijdgeest. 'We waren er nog niet rijp voor'.

George Floyd moest worden omgebracht. 

Hoe lang moeten we wachten voordat landverrader Prins Bernhard aan de beurt is? Voordat de straten, scholen en het 'Cultuurfonds' met zijn naam worden herbenoemd? (WK)