Skip to main content
  • 29 januari 2021
    Racisme

Het debat van DENK

JoopFinland

De terechte aandacht voor de kinderopvangtoeslagaffaire nam helaas die voor een andere racistische campagne weg. Een week voor het debat over het ethnisch profileren van de belastingdienst werd een motie van de VVD in de Tweede Kamer aangenomen die ‘moskeefinanciering’ gaat belemmeren. Alleen DENK stemde tegen.

Het debat was huilen met de pet op voor wie wil dat een democratisch parlement niet aan moslimbashing doet. De VVD schermt met een begrip als ‘onvrije landen’. Alsof iedereen alweer vergeten is dat het destijds bij het deporteren van kinderen ging over ‘veilige landen’, en hoe onduidelijk dat begrip gemunt was. Voor de tegenstanders van de motie was het makkelijk om op de twee maten te wijzen waarmee de VVD meet. De PVV vangt geld uit de VS en is niet te beroerd om de wensen van de geldschieter zonder omhaal in haar verkiezingsprogramma op te nemen. En met betrekking tot die ‘democratische waarden, fundamentele vrijheden en/of mensenrechten’ die de motie zegt te verdedigen: de SGP zit al meer dan een eeuw in vertegenwoordigende lichamen in dit land terwijl zij vrouwen discrimineert en haar leiders de ‘Nashville-verklaring’ tegen het homohuwelijk hebben ondertekend.

Zonder DENK had dit debat dus niet eens plaatsgevonden. Daarom heb ik er geen minuut spijt van gehad dat ik vier jaar geleden in de Volkskrant mijn steun aan deze partij heb gegeven. Het interview zorgde voor de nodige gefronste wenkbrauwen in mijn linkse omgeving. Wist ik dan niet dat DENK stond voor foeilijke dingen als Erdogan, gesluierde vrouwen en homohaat? Veel dingen wist ik inderdaad niet, want ik was koud in Nederland teruggekeerd van een twintigjarig verblijf elders. Ik was ook geen lid van de toen nieuwe partij en heb er ook niet op gestemd want ik stem uit principe niet. Maar ik voelde wel aan dat DENK in een leemte voorzag. Voor de mensen in dit land die elke dag moeten horen dat ze er eigenlijk niet bijhoren, die een premier moeten verduren die uitspreekt dat ze maar moeten oprotten als ze zich in zijn fantastische land niet thuisvoelen.

Het ontluisterende debat over de ‘moskeefinanciering’ toonde Nederland van zijn gruwelijkste kant. Maar blijkbaar word je dat alleen gewaar als je een tijdje elders bent geweest…