Skip to main content
  • 10 februari 2007

Regeren of de waarheid?

Hans de Bruin

Wat moeten we er nou van vinden? Van het aanstaande nieuwe kabinet van de heren Balkenende, Bos & Rouvoet. Heel veel zal moeten gaan blijken als plannen konkreet gaan worden, maar een ding is zeker: de waarheid blijft dus nog steeds onder tafel. Dankzij de PvdA die zo nodig het pluche op moet en daartoe bereid is om veel in te leveren. En er is heel veel ingeleverd.

Het is diep triest dat de PvdA zich zo heeft laten ringeloren door het CDA. In de NRC (van 10/02/07) zegt Wouter Bos weliswaar dat ze “ondanks, of misschien wel dankzij de nederlaag een cruciale rol zouden gaan spelen in de kabinetsformatie.”  Cruciaal (!), nou je zou dan verwachten dat je je dan harder opstelt. Maar dat ging wat anders, want er zijn kennelijk andere belangen: meeregeren.

En dus leveren we alles in. Hoezo principes? De hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid. De zorgverzekering die ondanks veel oppositie van o.a. de PvdA vrijwel onveranderd blijft. Sterker nog we krijgen er een eigen risico bij van 150 euro. Het wordt dus nog slechter. Dat zijn wellicht de meest in het oog lopende punten waar het CDA de PvdA heeft weten af te troeven op punten waar ze juist kiezers op trokken. En in ruil daarvoor komt er dan een minuscule verandering - op zeer lange termijn - in de AOW, waarbij vermogende ouderen wel 30 euro per jaar gaan meebetalen. Bingo!
En hoe zit het met de beloofde gratis kinderopvang? Of met de JSF? En waarom komt er geen nieuw referendum over Europa?

Maar het meest triest vind ik eigenlijk nog hoe een ander zogenaamd ‘hard punt’ is ingeleverd: de waarheid.

Hoeveel malen heeft buitenlandwoordvoerder Bert Koenders niet namens de PvdA geëist dat er een onderzoek moest komen naar de motieven achter de deelname aan de illegale oorlog in Irak.
Een week voor de verkiezingen in november stond op de PvdA-website nog te lezen: “De PvdA wil de waarheid boven tafel over het kabinetsbesluit de oorlog in Irak te steunen. Een ingrijpend en omstreden besluit, waar 89 procent van de Nederlanders op tegen was. Ondanks een waslijst aan vragen en zelfs duidelijke aanwijzingen van misleiding door de premier en verschillende ministers, weigert het kabinet verantwoording af te leggen.”
En bij monde van Bert Koenders zelf: “We moeten er namelijk van uit kunnen gaan dat de informatie die de regering krijgt, klopt. Natuurlijk heeft Nederland een heel andere rol gespeeld in deze oorlog dan andere landen, maar ook onze regering heeft haar verantwoordelijkheid te nemen. Tot op heden heeft zij hierover nog geen verantwoordelijkheid af hoeven te leggen. Als dit dan niet door middel van een onderzoek mag, dan hopen we op een andere manier na 22 november. Dan zetten wij ons er voor in dat de waarheid alsnog boven tafel komt.”

Bla, bla, bla .... Dat onderzoek komt er dus weer niet. De weg naar het pluche is voor de PvdA kennelijk wederom belangrijker dan de noodzakelijke waarheid over een oorlog waarbij inmiddels honderdduizenden het leven hebben gelaten. Wouter Bos en consorten nemen hiermee de verantwoordelijkheid over van VVD/CDA en niet te vergeten D’66 voor een besluit dat nooit genomen had mogen worden.

Op de PvdA stemde ik toch al nooit, maar na deze misselijkmakende knieval zeker nooit meer. Bah!!  En het zal toch niet zo zijn dat Bert Koenders het lef heeft om straks buitenlandse zaken te gaan doen. Wie zal hem nog geloven?

De eis: de waarheid of ...... nieuwe verkiezingen!