Skip to main content
  • 02 augustus 2010
    Media

Is er nog nieuws?

Hans de Bruin

Terwijl we op weg zijn naar het afschaffen van de ontwikkelingshulp in plaats van de hypotheekrenteaftrek en ziek zijn duurder gaat worden lees ik in de media het volgende:

- Laura gaat met Eyeworks in zee.
- Brandstichting op reddingsboot.
- Baby belandt bijna in vuilnisbak.
- Gewonden op rommelmarkt in Madrid.
- Balkon stort in tijdens houseparty.
- Man gepakt voor aftappen van stroom.
- Man Den Helder weken dood in huis.
- Ontvoering mislukt door autopech.
- Man vast voor oplichting studenten.
- Lijm besmeurt rondweg bij Eindhoven.
- Hoogbejaarde man vast in donker kamertje.
- Ijsbeer Knut weer alleen.
- Belg slaat cipier neer om mayonaise.
- Buitenland gek op skûtsjesilen.
- Taxiruiten vernield in Heiloo.
- Depressie kan vaatziekten veroorzaken

Zo gaat dat langzamerhand dag in dag uit..

Op m’n werk probeer ik, zoals ik het altijd deed omdat je politiek toch bij wilt blijven over de ontwikkleingen in de wereld, dagelijks het nieuws te volgen via de digitale media en daaronder vallen ook de traditionele media, maar dat kan je langzamerhand beter niet meer doen. Het stompt namelijk af. De nieuwsvoorziening is steeds meer tot geneuzel verworden. Want  wat kan mij het schelen dat een meisje uit varen wil gaan, maar we doen alsof het ieders buurmeisje is. Of dat een man weken in dood in huis ligt, vreselijk inderdaad, maar het cynische is dat deze man dus wel buren had, maar dat die waren waarschijnlijk meer begaan waren met ijsbeer Knut. Het ergste is nog dat je er sluipenderwijs in wordt meegezogen.

Het gaat allemaal nergens meer over. Op alle fronten. Wat komt er tegenwoordig aan de orde op een gemiddeld journaal of in de zogenaamde achtergrondrubrieken? Het moet kort en snel en vooral niet teveel diepgang. Het nieuws is steeds meer verworden tot een soort dorpsroddel van het hollandse dorpsplein, gedomineerd door hypes, sensatienieuwtjes en vooral veel ellende. Ellende is namelijk heerlijk. En als het lekker ellendig is mag ook het buitenlandse nieuws:

- Noodtoestand Rusland door branden.
- Extreem hoge temperaturen in Cyprus.
- Russisch adoptiekind weer terug.
- Bosbrand bedreigt hotels op Samos.
- Brand in rusthuis Z-Afrika.
- Taiwanese slaat vier miljoen muggen plat.
- Dronken Chinees rijdt elf mensen dood.

Tja, als het nieuws op deze manier steeds meer bestaat uit dit soort opgewonden berichten is het dan gek dat we natuurlijk de criminaliteit harder gaan aanpakken en dat er geen kinderbijslag meer naar kinderen buiten de EU mag. Want oh ja, we gingen tussen alle sensatienieuws door ook nog even massaal PVV stemmen en dan krijg je dus een kabinet dat geen kilometerheffing wil, maar wel weer kerncentrales gaat bouwen. Maar ja, dat is allemaal vervelend nieuws. Liever lezen we:

- Alicia Keys zegt ‘ja’ op Corsica.
- Herman Brood krijgt rockopera.
- Lindsey Lohan uit de gevangenis.
- Yolanthe in nieuwe lingerie.
- Lady Gaga vermijdt seks

Dat is pas het echte nieuws...