• 08 mei 2021
    Oorlog en ontwapening

Ontkende André van Duin bewust de holocaust? Vast niet...

Arthur Graaff

Beste André, of Adri,

Mijn naam is Arthur Graaff, woordvoerder van de vereniging van oud-verzetsstrijders en antifascisten, zoon van een gedecoreerd verzetsman en nazigevangene.

Ik dacht nog zo: doe dat nou niet. Ga die rede op de Dam nou niet houden. Je zei toch zelf dat je nog nooit op de Dam geweest was? Houden zo... Want ik heb niks tegen je, maar je bent géén oorlogsslachtoffer. Zeker, je bent homo, en je hebt vast vervelende ervaringen gehad. Maar je bent de populairste komiek van Nederland, je bent rijk en beroemd, gezond, je was zelfs getrouwd.

Wat hangt er altijd boven de Dam, zeker op 4 mei? Dat er In de oorlog het ergste gebeurd is dat wij ooit leerden kennen: misdaden tegen en moord op allerlei onschuldige mensen.
De eerste verzetsman in Nederland die werd geëxecuteerd, op 3 maart 1941, was Ernst Cahn, eigenaar van een ijssalon, een gevluchte Duitser, tevens Jood volgens de nazi's. De eerste Nederlander die de nazi's doodschoten was Leen Schijveschuurder, een jonge Nederlands communist die meewerkte aan de Februaristaking. Hij stierf op 6 maart 1941. Beiden zonder proces, uiteraard. Maar dat was nog niks...

Terreur, arrestatie, marteling, moord, Jodenvervolging, deportatie, massamoord, volkerenmoord, de holocaust. Als je dan daar staat op dat podium en daar dan helemaal niets over zegt - is raar. Heel raar, André.

Wat je vast niet weet is dat er grote zorgen bestaan over de ontkenning van de holocaust en de verdraaiing van de geschiedenis. Daar loopt zelfs een grote campagne over van de International Holocaust Rememberance Alliance. Die campagne is er niet voor niets.... het gaat namelijk flink mis met die geschiedenis. Jij hebt daar nu helaas een rol in...

Je bent niet de enige: bijvoorbeeld op de grote nazibegraafplaats Ysselsteyn in Venray (31.000 doden)  liggen honderden, duizenden SS'ers, nazi's en oorlogsmisdadigers - maar je vindt het word 'nazi' daar nergens, 'Jodenjager' evenmin, 'holocaust' ook al niet. Raar hè? Erger dan raar: onaanvaardbaar en onbegrijpelijk. Pure, doelbewuste holocaustontkenning.

Jij beseft dat soort dingen kenneljjk niet - dat kan, maar dat is juist het probleem, dan moet je niet op de Dam gaan staan. Je kunt misschien zeggen dat je geen historicus of deskundige bent, dus hier weinig van weet. Maar ga daar dan niet staan spreken!

Je was voor het eerst op de Dam - dat staat je mooi... je ging altijd naar het homomonument op 4 mei. Maar je weet toch dat de nazi's in Nederland nooit één persoon hebben vervolgd vanwege zijn homosexualiteit? Ik ken overigens de namen van een aantal homo's uit de oorlog, zoals Willem Arondeus, Han Stijkel, geëxecuteerd, en Frieda Belinfante, die overleefde.

Wat moet er dan eigenlijk wél op de Dam gezegd worden? Nou, bijvoorbeeld hoe het het afgelopen jaar ging met het antisemitisme - jij zweeg daarover, jammer. En hoe het met het racisme gesteld is - voor jou kennelijk evenmin een punt.  En hoe het met discriminatie en vervolging in het algemeen gaat in Nederland. Of met genocide elders: zoals nu tegen de Oeigoeren.

Die rede daar is eigenlijk van matig belang - tenzij je het heel goed doet. Daar ben jij helaas niet de man voor, André. Het zou mooi zijn als je daar nog eens even op inging en toch nog een voetnootje over de holocaust toevoegde aan je rede. Beter ten halve gekeerd dan ten hele...

Ik heb verder niks tegen je en moet soms lachen om je acts. Mijn zoon van 15 vroeg wel, toen ik je naam noemde: André van Duin, wie is dat?

Slotvraag: wat ga jij doen tegen discriminatie en nieuwe holocausten?

Arthur Graaff, antifascist

Naschrift:

Flink gebaald omdat onze petitie 'Herdenk alleen nazislachtoffers op de Dam' door het ongelofelijke succes van Breda-geen feest helemaal weggevaagd is - tientallen handtekeningen kwamen simpelweg niet door en de site ging zelfs twee dagen op zwart, net nadat we begonnen waren... we zijn geëindigd op 63 ondertekenaren (hadden op minstens 6300 gehoopt...) Het lukte me zelf om aan enkele honderden mailadressen van de VU en Univ v Maastr te komen... maar nul ondertekeningen...

Het leek mij daarom een goed idee om ook aan het onderwerp van deze column onze petitie aan te bieden. We zijn naar zijn kantoor/huis geweest. Keurig aangebeld, mijn zoon op straat met de camera in de aanslag. De deur klikte open, een keurige oudere dame stond me te woord, secretaresse denk ik. Ik vroeg of André thuis was, en of hij te spreken was. 'Hij is bezig' zei ze. Ze verzekerde me dat ze de enveloppe zou doorgeven.

Nog geen reaktie. Maar ja, wat zou ik doen in zijn plaats?

Auteur meldt zich in de grachtengordel...