Skip to main content
  • 27 januari 2022
    Oorlog en ontwapening

Holocaustdag. Maar niet op Marktplaats...

Arthur Graaff

Marktplaats weigert op Holocaustdag SS-advertenties te verwijderen. Dit ondanks een dringende oproep en uitvoerig overleg. Vandaag biedt de website 91 SS-voorwerpen aan. Deze gebruiken als code voor hun voorwerpen 'XX'. Ook dit is aan Marktplaats gemeld.

≥ Militaria | Tweede Wereldoorlog - Marktplaats

Een nieuwe of tweedehands Militaria | Tweede Wereldoorlog kopen of verkopen doe je via Marktplaats! Ga ervoor. H...

Ook biedt Marktplaats dagelijks ruim 3.000 andere nazivoorwerpen aan. Vele honderden daarvan dragen zichtbare hakenkruizen, wat uitdrukkelijk tegen de eigen regels van Marktplaats is. Waarom deze regels niet gehandhaafd worden, wil Marktplaats niet zeggen.

https://www.marktplaats.nl/l/verzamelen/militaria-tweede-wereldoorlog/#f:1614|sortBy:PRICE|sortOrder:DECREASING

https://help.marktplaats.nl/s/article/uitleg-aanstootgevend-materiaal

In augustus wijdde Kassa op tv aandacht aan de vrije verkoop van nazi- en holocaustspullen op nazibeurzen, zoals in Houten. Toenmalig minister Grapperhaus veroordeelde die handel toen uitdrukkelijk. Al eerder deden dat o.a. de voorzitter van het Auschwitzcomité, Jacques Grishaver, gen. b.d. Mart de Kruijff, en Gerard Spong.

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/cidi-en-centraal-joods-overleg-doen-aangifte-doen-tegen-organisator-nazibeurs

https://itsbqkavo9p.b-cdn.net/5d8859ed-3633-4dfe-ba02-4f446f11dd9e.pdf

Moederbedrijf eBay verbiedt echter uitdrukkelijk het aanbieden van alle nazi- en holocaustvoorwerpen. Op de vraag waarom die regel niet bij Marktplaats wordt doorgevoerd, blijft het antwoord uit. eBay noemt zelf: "Historical Holocaust-related and Nazi-related items, including reproductions - Any item that is anti-Semitic or any item from after 1933 that bears a swastika - Media identified as Nazi propaganda"

https://www.ebay.com/help/policies/prohibited-restricted-items/offensive-materials-policy?id=4324

Dat verbod is opmerkelijk in een land waar in het openbaar met nazivlaggen mag worden gelopen, op basis van de Amerikaanse opvatting van vrijheid van meningsuiting.

De directie van Marktplaats, Annemarie Buitelaar, was onbereikbaar voor commentaar.

Arthur Graaff