Skip to main content
  • 12 juli 2021

Aan hen heeft het niet gelegen

Arthur Graaff

Was gisteren bij de Srebrenica-herdenking op Het Plein... Dat die mensen Ank Bijleveld en haar goudgalons - die daar met z'n allen twee uur lang stokstijf moesten strafstaan - in de ogen kunnen kijken en dan niet tot botpulp en bloedmoes willen slaan en trappen...

Nederland heeft nu ook een nieuwe Bosnische ambassadeur. Hij hield - nogal voorspelbaar - een keurige rede tegen haat en haatspraak. Er sprak ook een 11-jarig zoontje van Bosnische vluchtelingen uit Maastricht, , die daar nu kinderburgemeester is - met ambtskettinkje light. Op wat vragen antwoordde hij dat hij nog niet wist of hij later burgemeester wilde worden.

Aan de rand van Het Plein verging een dode vredesduif op het plaveisel, vleugels wijd, de helft van zijn aangevroten binnenste naar buiten, vol hard smakkende en slurpende vliegen, zijn snavel verdacht zwartig.

In 1995 hebben we geld ingezameld voor het laatste dagblad in Sarajewo, Oslobodjenje. Met wat geld van de NVJ en het ministerie, wat oude computers van het Parool en nieuwe kogelvrije vesten ben ik toen naar Ljubljana gereden. Oslobodjenje bestaat nog. Maar net als alle persmedia in Oost-Europa hebben ze het nu wéér moeilijk.

Er komt een monument voor de Srb-doden in Den Haag. Dat wordt het verkeerde monument.

Ik had het liefst een ander monument met het volgende opschrift gehad:

"Gedenk de 200 doden van Dutchbat III die tot de laatste man en vrouw met hun lt-kolonel Karremans zijn gevallen ter bescherming van de bevolking van Srebreníca in juli 1995.

Moge hun opoffering voor eeuwig een voorbeeld blijven van moed, beleid en trouw tot in den dood.

Hun daad maant mensen van goeden wille om tot aan het einde het goede te doen .

AAN HEN HEEFT HET NIET GELEGEN

Dit is ook de nieuwe leuze van het vm. Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, dat hernoemd is tot 'Srebrenica'. Met deze heldendaad heeft het regiment zijn gruwelijke wandaden in Indonesië en zijn beschamende vernoeming naar een corrupte aartsleugenaar en bedrieger op de enig mogelijk wijze - met bloed - uitgewist.