Skip to main content
  • 05 juni 2020

VS met Corona en ´Floyd´-rellen versneld op weg naar autocratie Trump

JoopFinland

Op 2 juni ging het Duitse praatprogramma Markus Lanz over de situatie in de VS na de recente dood van George Floyd. Een van de studiogasten, Sandra Navidi, had een interessante kijk op de ontwikkelingen. Volgens haar is er door de straatprotesten en plunderingen een kantelpunt bereikt en zet Trump ´vanaf nu in op escalatie van chaos en geweld om de presidentsverkiezingen te ondermijnen en om versneld een autocratisch regime te kunnen vestigen´.

Lanz, een soort Duitse Mathijs van Nieuwkerk, vroeg zijn gasten hoe zij aankeken tegen de snel uitbreidende golf van protesten en plunderingen in de VS en de oorzaken daarvoor. De beschouwingen gingen onder meer over Trump´s keuze voor het vergoeilijken en ontkennen van politiegeweld, de inzet van leger en extreem-rechtse plunderaars en provocateurs, en van het aanwakkeren van racistische en extreemrechtse tendensen. Maar het ging ook over het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen en de vergroting van de kloof tussen extreem arm en superrijk. De studiogasten waren het er over eens dat Trump er bewust op uit is om de boel te laten escaleren.

Corona ´spelbreker´

Journalist en voormalig Spiegel-correspondent in de VS, Markus Feldenkirchen, herinnerde aan de troef die Trump had klaarliggen voor zijn herverkiezing in november: een ´plan´ voor het creëren van 30 miljoen (precaire) banen. Deze belofte is inmiddels in rook opgegaan door de economische gevolgen van de Corona-pandemie. Sinds medio maart gingen al meer dan 40 miljoen banen verloren. Feldenkirchen: ´Het lijkt er sterk op dat Trump het Corona-virus beschouwt als een aanval op zijn persoon´.

Volgens advokate en financieel expert Sandra Navidi zet Trump nu in op het niet door laten gaan van de presidentsverkiezingen van november dit jaar. Door de economische crisis en zijn aanpak van de Corona-crisis – en nu van de straatprotesten - verliest hij meer en meer steun onder de bevolking. Hij schat in dat hij de verkiezingen van november niet meer kan winnen en kiest daarom voor het legitimeren van zijn macht door het vergroten van chaos en geweld.

Autocratie in de VS

Voor Navidi was al in 2016 duidelijk dat de Amerikaanse president het leger op straat wil brengen om zo op gewelddadige wijze de democratie te vervangen door een autocratie. Trump voert die plannen – waarover hij overigens nooit geheimzinnig deed – nu versneld uit.

Tijdens het praatprogramma werden beelden getoond en waren impressies te horen die het huidige oorlogskarakter onderschrijven. Zoals beelden van de aanvallen op geweldloze demonstranten, van soldaten die in een straat op bewoners schoten die zich niet snel genoeg in hun huizen terugtrokken, en van aanvallen en bedreigingen van journalisten tijdens hun werkzaamheden. Een redacteur van de ZDF, Johannes Hano, in New York beschreef het journalistenwerk in de VS als ´werken in oorlogsgebied´.

En daarna de wereldvernietiging?

Navidi beschreef ook de cult die Trump om zich heen heeft gebouwd. Zo heette het tijdens de Corona-pandemie dat men bereid moet zijn het leven te geven voor de economie. Trump erkent geen grijstinten in de maatschappij: alles is zwart òf wit, goed òf kwaad. En hij poseert vaak met christelijke gestes en simbolen zoals afgelopen week met geheven bijbel bij de kerk naast het Witte Huis.

Maar hedonist Trump staat niet alleen. In zijn regering bevinden zich tal van aanhangers van een christelijke secte (The Rapture) zoals minister Pompeo en vice-president Pence. Zij beschouwen Trump als een werktuig van God op weg naar de ondergang van de wereld. Zij zien zichzelf als bevoorrechte christenen die de beweerde terugkomst van Jezus mee zullen maken nadat de opbouw van spanningen rond de status van Jerusalem leidt tot een alles-vernietigende oorlog.

All Lives Matter (behalve van de 1%)

Taco van Dommels

 

Markus Lanz, 2. Juni 2020 <https://www.youtube.com/watch?v=KWCG2xm6QqA>