Skip to main content
  • 11 april 2020

Na Sanders de pleuris

JoopFinland

Amerikanen hebben linkse politiek nooit begrepen, omdat links een Europese traditie is. Alle filosofische wortels van linkse politiek zijn in Europa ontstaan. Hegel's filosofie, Frans socialisme, Engels utopisch socialisme, vroeg liberalisme, historisch materialisme, Russisch populisme. De fundamenten van links liggen in Europa. Amerika moet het met haar hamburger- en MTV-cultuur doen.

Het kwartje valt niet. Daarom vormden zij linkse strijd om tot een soort liberale cultuuroorlog, tussen verschillende groepen mensen. Vervolgens werd die cultuuroorlog naar Europa geëxporteerd. En nu zitten we met de 'gebakken peren'. Zowel de FVD als Bij1 zijn Nederlandse reflecties van deze Amerikaanse cultuuroorlog.

De Amerikaanse cultuuroorlog is de strijd tussen de altright en de AFA (anti-fascistische actie). Deze strijd is in Amerika veel meer dan een klassenstrijd. Deze strijd is een strijd tussen manieren van leven. Een strijd tussen culturele symbolen.

De altright staat voor monogamie, heteroseksualiteit, conservatisme, masculiniteit, nationalisme, kapitalisme en christendom. De AFA staat dus, om zich zoveel mogelijk van altright af te zetten, voor 'queer' seksualiteit, cultureel liberalisme, internationalisme, trans-feminisme, atheïsme en communisme en/of anarchisme.

De respons van de AFA bestaat eruit om precies het tegenovergestelde van de altright te zijn. Wat mij betreft geen rationele instelling. Als rechts bijvoorbeeld vindt dat je katholiek zou moeten zijn, ga ik dan expres niet meer in de bijbel lezen? Nee, als ik de bijbel wil lezen dan lees ik de bijbel, om wat voor reden dan ook.

Nayako Sadashi