Skip to main content
  • 03 november 2020

De VS, een verloren democratie?

Henk Witte

Wil de Verenigde Staten nog geloofwaardig bij de zogeheten vrije wereld willen blijven horen dan zal Trump bij de komende verkiezingen het bos in moeten worden gestuurd. Zonder broodkruimels of welke andere mogelijkheid ook om zich in het donkere woud te kunnen heroriënteren en terug te keren. Laat hem een oud vrouwtje wachten die nog wel een ruimte heeft met een dik slot op de schuur.

Als het volk van de VS niettemin toch weer voor het stuk onfatsoen kiest dan mag echt alle hoop als verloren worden beschouwd. De samenleving aan de achterkant van het vrijheidsbeeld zal nog verder uit elkaar gerukt worden, Republikeinen en Democraten zullen elkaar niet meer verstaan en  de ander steeds meer naar de strot grijpen, letterlijk, naar ik vrees. De VS heeft nou eenmaal met een President te maken die de andere partij niet ziet als een politieke tegenstander, maar als een vijand en die houding werkt ver door bij zijn aanhang. Alle ethiek lijkt dankzij Trump bij zijn fanatieke volgelingen te zijn verdwenen, voor zover die al aanwezig was.

De woorden en houding van Trump dragen nu zelfs zo  ver dat de Republikeinen zich volop aan het bewapenen zijn, overtuigd als ze zijn van een strijd met hun politieke rivalen. Een strijd die niet zal gaan, zoals eerder, tussen Noord en Zuid, maar een strijd die zich in de straten van alle plaatsen in het land zal gaan afspelen. Een strijd tussen buren en zelfs in families.

Of is het misschien zo dat republikeinen zich aan het bewapenen zijn omdat Trump schaamteloos zijn terugtreden bij eventueel verlies im Frage stelde. Maken zijn aanhangers zich wellicht klaar voor een burgeroorlog. Fascistische krachten genoeg die meer dan bereid zijn om die chaos te ontketenen. Krachten die zich ontegenzeggelijk gesteund weten door Trump. Oer-rechtse Leon de Winter mag dan bij Rick Nieman geprobeerd hebben het kijkerspubliek met opmerkingen dat Trump zich wel degelijk gedistantieerd heeft van de ultra- rechtse groeperingen en dat er opnames zijn van zijn distantie, zand in de ogen te strooien, het bewijs bleef uit. Zelfs het Trump-gezinde Fox heeft hier nooit kond van kunnen doen.

Mocht het tot een herverkiezing van de blonde, zelfingenomen (kenmerk van populisten en extreemrechtse onruststokers) splijtzwam Trump komen, dan zullen de democratische waarden in de VS ongetwijfeld nog verder in het geding komen, zal de verdeeldheid angstaanjagend fel worden en zullen alom schermutselingen (een understatement) tussen de voor- en tegenstanders toenemen en stevent het land af op de status van een bananenrepubliek met bijbehorende revoluties. De bewapening doet het ergste vermoeden. Voor zover dat nog het geval was zal de VS niet langer meer het grote voorbeeld van de vrije democratische wereld kunnen zijn. Die rol krijgt Europa in de schoot geworpen, mits Europa voldoende afstand weet te nemen van de VS en zich meer en meer een onafhankelijke positie op het wereldtoneel weet aan te meten. De democratische schade die de VS bij een herverkiezing van Trump nog verder zal oplopen, mag absoluut niet uitstralen naar ons continent. Meer dan ooit zullen de Europese democratische krachten moeten worden gebundeld. We zijn trouwens lang genoeg een speelbal tussen de grootmachten geweest.

Henk Witte