Skip to main content
  • 19 juli 2021

De enige democratie in het Midden-Oosten

Jose van Leeuwen

Je kunt je afvragen of er ergens in de wereld een echte democratie bestaat, of de burgers ergens kunnen vertrouwen op een regering. Maar kun je spreken van een democratie als er speciale wetten zijn voor niet-Joodse inwoners, je als niet-Jood minder recht hebt om een huis te bouwen op een plek naar keuze, of meer kans hebt dat je huis gesloopt wordt?

Palestijnen in Oost Jeruzalem lopen de kans hun huis zelf te moeten afbreken of op straat te komen staan terwijl kolonisten uit de VS met hun billen op jouw bank zitten. Silwan, Sheik Jarrah en andere wijken worden dagelijks met sloop en huisuitzettingen bedreigd. In Silwan moet er op de plek van de huizen een park komen waar koning David eeuwen geleden gewandeld zou hebben (logisch toch!). Sheik Jarrah is door de sport uit het wereldnieuws verdreven, maar ook zonder sport of COVID heeft Israel de wijk hermetisch afgesloten en de media de toegang ontzegd. Nahalat Shimon International, een in de VS gevestigd bedrijf, wil de wijk ontdoen van haar Palestijnse bewoners om er een ‘Joodse kolonie’ van 250 woningen te kunnen bouwen.

Op initiatief van het hoofd van de Palestijnse missie in Nederland, vond er een videogesprek plaats met twee inwoners uit Sheik Jarrah. Mohammed al-Kurd en Zakaria Odeh vertelden de situatie van de Palestijnse wijkbewoners aan leden van de buitenland commissie van de Tweede Kamer.

Mohammed al-Kurd, schrijver en activist, beantwoordde de vragen van Kamerleden op niet mis te verstane wijze. Hij verweet Kamerleden niet goed geïnformeerd te zijn, luiheid, racisme en onzorgvuldigheid. Ik moet zeggen, het interview beluisterde ik op straat en ik heb staan springen van enthousiasme. Gert-Jan Segers kreeg het flink te verduren. 'Hoe durft u te vragen of ik geloof in co-existentie, wij bestormen geen huizen van joodse burgers, wij schieten niet met traangas of vallen joodse burgers aan'. Ook de VVD er Ruben Brekelmans, die vroeg waarom Palestijnen geen huur hadden betaald (ingefluisterde vraag door waarschijnlijk het CIDI) kreeg geschiedenislessen.

Maar niet alleen in Oost Jeruzalem worden Palestijnen hun huis uitgezet, ook op de Westelijke Jordaanoever worden huizen gesloopt. Deze week werden huizen van Palestijnen in het bedoeïenendorp Al-Qabbun gesloopt en werden tractoren, watertanks en zonne-energie-eenheden in beslag genomen. De lokale bevolking zei dat het Israëlisch leger het dorp binnen viel met vrachtwagens en bulldozers. Dit is niet het enige dorp wat vernield werd, waar bewoners, waaronder ook vele kinderen, dakloos raakten. Zelfs hulpgoederen die op weg waren naar een vernietigd dorp, werden tegen gehouden.

Het meest morele leger van de wereld helpt bij het vernietigen van dorpen, vernielen van olijfbomen en het ondersteunen van gewelddadige kolonisten. Met dit leger en het materiaal wat gemaakt wordt door de diverse Israelische wapenbedrijven, wil Nahalat Shimon International graag samenwerken. Een van die bedrijven heeft in ''t Harde een training verzorgd. Op hun website staat “ as close as it gets to enemy territory”. In september is er de ITEC, daar komt het Israelische bedrijf BAGIRA waar Nahalat mee samenwerkt.

De lijst van misstanden, gruweldaden en misdaden is lang, desondanks is er komende week een zoombijeenkomst tussen NIDV en Elbit ( Israelische wapenbedrijf) en Nederlandse bedrijven. Elbit Systems heeft aangekondigd dat het een vervolgcontract van ongeveer 50 miljoen dollar heeft gekregen van het Nederlandse Ministerie van Defensie om de Koninklijke Landmacht (KL) te voorzien van extra digitale soldaat- en voertuigsystemen.

Dat Nederland zegt ‘een beschaafd land' te zijn maar wel wapens “battle proof” aanschaft en/of gebruik maakt van diensten van mensenrechtenschenders, moet zichtbaar worden.

-In Hebron kun je militairen inhuren als kinderoppas, kolonisten gaan dan naar de bingo of Palestijnen in elkaar timmeren en militairen zingen liedjes met de kinderen.

-Afgelopen week was het 17 jaar geleden dat de muur op Palestijns grondgebied illegaal werd bevonden. Illegaal maar wat maakt het uit! In democratieën gebeuren nou eenmaal illegale zaken die leiden tot apartheid, kolonisatie en onderdrukking, toch?

-Het gemeenste gezicht van apartheid is wel het ontzeggen van het recht tot bijwonen van de begrafenis van haar dochter aan Khalida Jarrar. Haar 31 jarige dochter stierf aan een hartstilstand terwijl haar moeder voor de zoveelste keer gevangen was gezet. Ik kan mij het niet voorstellen dat ik de begrafenis van mijn zoon niet zou mogen bijwonen. Maar voor Palestijnen is niets vreemds. Joodse gevangenen die Palestijnen hebben gedood, krijgen toestemming om naar huis te gaan tijdens bijzondere feestdagen of begrafenissen.

De enige weg is BDS, boycot, desinvesteren en sancties, van universiteiten tot burgers, gelijk aan de strijd tegen de apartheid in Zuid Afrika.

PS: over Zuid Afrika gesproken. Mevr. Kaag gaat niet naar de anti-racisme conferentie in Durban, CIDI, SGP en CU hebben vragen gesteld, want 20 jaar geleden zouden daar ‘antisemitische opmerkingen' gemaakt zijn (Israel is een apartheidsstaat). Ter voorkoming van een 'eenzijdige veroordeling' van Israel', heeft mevr. Kaag besloten thuis te blijven. Den Haag is de stad van vrede en recht. Loze woorden, een verkoopmodel en een minachting van het recht.

Jose van Leeuwen