Skip to main content
  • 14 februari 2020

Bantoestas voor Palestina

JoopFinland

Het langverwachte 'vredesplan van de eeuw' voor Israël/Palestina heeft een te verwachten resultaat opgeleverd, onacceptabel voor de Palestijnen. Een Zuid-Afrikaans apartheidsmodel met 'bantoestans' voor de Palestijnen. 'Zwitserse kaas' noemde de Palestijnse president Abbas het in de VN.

Niets is wat het lijkt; niets lijkt wat het is. 

Dit is geen vredesplan. Dit is een doodgeboren kindje. Een verkiezingsstunt voor twee politici die dit jaar herverkozen willen worden. Dat weten de betrokkenen, Trump en Netanyahu. De Israeli ook. Alleen wij nog niet. 

Opmerkelijk was dat Netanyahu vanuit Washington waar hij 'het goede nieuws' ('we krijgen nooit meer zo'n ons goed gezinde president in het Witte Huis', sprak hij profetisch) in ontvangst nam, direct doorreisde naar Moskou. Om (vergeefs) steun te zoeken bij de Russische diplomatie. Netanyahu weet dat zonder Russische steun het plan niets waard is. Moskou wacht rustig af tot de VS zijn vertrokken. Want dit plan is de aanzet tot het vertrek van de VS uit het Midden-Oosten. 

Je zou verwachten dat de pro-Israëlische critici van Trump (de Democraten van Hillary Clinton etc.; MSM) de president nu hartstochtelijk zouden steunen in zijn plan. Ze kunnen hem (op de linkervleugel na) er niet op aanvallen op straffe van van  'antisemitisme' te worden beschuldigd. Dat is de achtergrond van het lanceren van het plan. 'Om de wolven op afstand te houden'. 

Het betekent dat de rol van de VS in het Midden-Oosten uitgespeeld is: zelfs de Amerikaanse vazallen (Saoedi-Arabië en de Golfstaten die het plan zouden moeten financieren) kunnen dit (Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël) niet accepteren op straffe van serieus binnenlands verzet. De VS zijn dus bezig zich terug te trekken als 'enige wereldmacht'. Israël, het kruisvaardersbastion van het Westen, mag het zelf uitzoeken. Een weinig aanlokkelijk vooruitzicht. 

'Na ons de zondvloed' is het devies van Trump. De 'deal van de eeuw' is morgen al oudbakken. Trump verkoopt gebakken lucht. Voor zijn herverkiezing. Hij dient met 'het plan van schoonzoon Kushner' ogenschijnlijk de belangen van Deep State. Maar ook dat monster weet dat het een misbaksel is, bedoeld om zand in de ogen te strooien. Geen oplossing: Bantoestas voor Palestina. Getto's voor Israël. 

Het lijkt dus een grote overwinning voor de oorlogshitsers in Israël. Maar is het allerminst. Netanyahu liet zich graag voorstaan op de goede betrekkingen met 'gematigde' (in feite feodale islamistische) Arabische regimes. Jordanië, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. Dat is in een klap voorbij. Het isolement van Israël is dankzij 'de deal van de eeuw' weer quasi totaal. Het plan Kushner is een nagel aan haar doodskist. (WK)