Skip to main content
  • 11 mei 2006

Plee offs

JoopFinland

Ook helemaal weg van plee offs? Heerlijke dingen, zowel in het voetbal als in de VVD. Hoop op nog meer in de toekomst. Plee offs om de middelste plaats in de eredivisie of om de kat z'n kont. Plee offs om 'n president (of is een gekozen koning 'n idee?) en om een burgemeester, weer lekker zoals vroeger kiezen voor de provinciale staten, referenda over wat niet al, desnoods over het weer.

 

Gelukkig is de normale saaie gang van zaken geheel ondergesneeuwd in de plee offs, zowel in het voetbal als in de politiek. De competitie in ere- en eerste divisie is slechts de opmaat voor “het toetje”, wie er regulier kampioen is geworden weet niemand meer, het gaat nu om de zinderende strijd voor 'n plaats in de Intertoto-cup. Vroeger was dat een Europese zomercompetitie om niks tussen de kneusjes die anders nooit es een ver reisje maakten, maar nu we Talpa hebben, zijn er geen loosers meer. Van hetzelfde laken 'n pak in Den Haag. Zeg nou zelf: 'n kamerdebat háált het toch niet meer bij het zinsbegoochelende duel om 'n plaats in het kameralicht tussen Rutte en Rita? Aan wat ze zeggen, heeft alleen 'n kniesoor nog 'n boodschap. Het gaat nu om zijn one-liners en of haar overgooiertje lekker scoort.

 

De plee offs keren de wereld binnenste buiten. Ajax, dat het slechtste seizoen sinds tijden speelt, plaatst zich via een last minute doelpunt alsnog voor de Champions League, terwijl AZ als vice-kampioen afdruipt. 'n Nooit vertoond beeld, een geniale vondst! De VVD, het Ajax van de politiek, slaat met Hirsi Ali en Verdonk de ene flater na de andere, maar weet wel alle media op zich gericht door de interne machtsstrijd in die media te beslechten. Alleen 'n zeurpiet houdt vol dat de voorbereiding van het ontslag van de trainer van Ajax niemand aangaat behalve die trainer zelf en zijn bestuur. In Amsterdam kent iedere randdebiel nu toch maar effe lekker de naam van de voorzitter van roodwit terwijl men die van de nieuwe spits alleen maar kan stotteren. Da's toch pure winst?

 

'n Paar negatievelingen -houden denk ik alleen van korfballen- proberen nog roet in het eten te gooien. Volgens hen zou niemand behalve de leden van de VVD het moeten interesseren wie de club door de verkiezingskampagne trekt. Rumoer zou slechts moeten klinken in Wassenaar of 'n ander rechts reservaat. Maar gelukkig steken PvdA en CDA geen stokje voor dit feestje van de demokratie! De PvdA is het Feijenoord van het Binnenhof. Met de simpelste opvatting van het spel, het grootste legioen aanhangers en een leider die luistert naar 'n naam die zo uit Swiebertje komt. Wouter Bos of Dirk Kuyt, daaromheen hangt de geur van de goeie oude haven. Of van -nog lekkerder- spruitjes. Zure haring, inderdaad. Het CDA op haar beurt wordt gedomineerd door katholieken en Zeeuwen. De dynamiek van het traporgel. Zoals PSV dus. Niet helemaal voor vol aangezien door de rest, maar met een aantal captains of industry in de skybox, steeds lekker geruisloos in het centrum van de macht.

 

Het zit wel snor in de Nederlandse politiek.