Skip to main content
  • 08 maart 2008

Noordpool-BN’ers

Govert de Groot

Eerst waren het alleen poolreizigers zoals Willem Barentsz, Henry Hudson of Jens Munk, die de Noordpool probeerden te bereiken of de Westelijke- c.q. Oostelijke Doorvaart probeerden te vinden. Nu dat met de dag gemakkelijker wordt, lijkt het wel of er een ware wedloop naar het Hoge Noorden op gang komt. En het zijn niet alleen de multinationals die last van Poololiekoorts hebben. Ook wereldleiders willen met eigen ogen zien hoe snel de versnelde klimaatverandering al het ijs laat smelten. Die vliegen meestal naar een plek met ijsberggarantie. Dat is een fjord waar ook de ijsberg, die de Titanic tot zinken heeft gebracht, vandaan komt. In dat fjord zit een drempel waarachter de ijsbergen blijven steken totdat een hoge vloed ze er overheen tilt. Dat is bij Ilulissat op West-Groenland, vroeger Jacobshavn geheten en in de Nederlandse tijd Makkelijk Oud.

Ook BN’ers moeten er aan geloven. Vanaf 13 maart is op RTL5 de tv-soap ‘71° Noord’ te zien. Dennis van der Geest, Lucia Rijker, Margje Teeuwen, Xander de Buisonjé, Kim Feenstra en uit Vlaanderen Stefan Everts, Maya Detiège, Anne-Marie Ilie, Herr Seele en Stijn Peeters, ‘trotseren kou en uitputting tijdens een tocht naar de Noordkaap’. Op een enkele na heb ik nooit eerder van deze BN’ers gehoord. Ben benieuwd hoe die BN’ers Barentsz na gaan doen.

De KRO stuurt vier BN’ers naar Noord-Canada voor de tv-serie ‘Surviving Nature: IJsberen en Inuit?’, te zien vanaf 19 april. Het zijn Daniel Boissevain, Michael Boogerd, Hanna Verboomen en Mirella van Markus. Zal wel aan mij liggen, maar van drie van deze BN’ers heb ik niet eerder gehoord. Omdat namens het Wereld Natuur Fonds poolreiziger Marc Cornelissen meegaat, heb ik meer vertrouwen in deze serie. Al geeft het niet de garantie dat ze levend terug komen. De kans is groter dat ze ijsberen tegenkomen. Ik ben benieuwd hoe ze zeehondenvlees eten of als de jacht daarop mislukt, sledehondenvlees. Doet me altijd denken aan die keer waarin Patty Bradt zich aanstelde bij het zien van het slachten van een zeehond door een Groenlander. Dat wordt wat, maar misschien is zij een echte BN’er.

Teleurstellend vind ik het onoriginele VPRO-plan om de tv-serie ‘De reis van de Beagle’ te gaan maken met producent Harry de Winter (WinterMedia). Met het zeilschip de ‘Oosterschelde’ wil men de reis, die Charles Darwin (1809-1882) met de ‘Beagle’ maakte, nadoen. Het plan is om de serie in 2009 uit te zenden, Darwin’s 200ste geboortejaar. Echter, al in 1978 maakte de BBC een vergelijkbare reis en tv-serie. De BBC zal, naar aanleiding van het Darwinjaar, ook dit keer wel groots uitpakken. 2009 is ook het Henry Hudson jaar. 400 jaar geleden vertrok Hudson met de ‘Halve Maen’ uit Amsterdam. Als ik netcoördinator van Nederland 2 was, zou ik De Winter met de ‘Noorderlicht’ naar de Barentszzee sturen om de reizen van Barentsz over te doen of een tv-serie maken over de Nederlandse geschiedenis op Groenland, als vervolg op de succesvolle VPRO-OVT radioserie uit 2000 ‘Ter Walvischvaart’. Ga toch richting Noordkaap. Dan pas is de VPRO, net zoals met Mak’s ‘In Europa’, wederom origineel.