Skip to main content
  • 01 februari 2008

Hitler?

Hans de Bruin

We kregen bij Konfrontatie een tijdje terug een reactie van ene ‘Jan’ onder het opwekkende kopje “Hitler”. Hij reageerde op een stukje over Wilders van Paul Benschop (Wij vs. Wilders: oorverdovende stilte ): “de haat die jullie hier rond zaaien over de heer Wilders doet mij ook aan mensen denken. jaja de SS. maar wat zijn jullie overal bang voor zeg. eerst Fortuyn toen Rita nu Wilders. komen jullie eens een keer met een groot leider. die jullie eens een keer laat werken inplaats van klagen tegen alles.”

Een poging om te reageren op het door ‘Jan’ achtergelaten e-mailadres lukte niet, want dat was fake. Nou ja, ach ... so what. Zoeken naar een groot leider was ik toch al niet van plan. Wel vroeg ik me af of we nou inderdaad zo te keer gaan tegen Gekke Geert? Wel, eigenlijk niet dus. Net zo goed als er ook over Fortuyn zelden in Konfrontatie geschreven werd.

We schrijven in deze kolommen dus niet zoveel over Wilders. Goed, z’n naam valt wel eens, maar vergeleken met de ‘grote’ media zou je bijna zeggen dat we oorverdovend stil zijn. Dat is wel zo rustig. Want waar gaat het nou allemaal over? Een behoorlijk aantal stukken waarin de gewraakte namen vallen zijn ook eerder stukken op de moeizame houding van links ten opzichte van het rechtse populisme. Kritiek op onszelf dus.

Ik vind het eerlijk gezegd ook wel goed dat we er relatief weinig aandacht aan besteden. Zeker iemand als Wilders wordt zoveel groter gemaakt dan het is. De discussie over ‘de film’ is daarvan ook wel het ultieme schoolvoorbeeld. Er is geen film, dus waar gaat het over? Nergens dus. Toch tuimelen de media, de columnisten en niet te vergeten Balkenende voortdurend over elkaar heen, allemaal kennelijk bang om het laatste nieuwtje  in de hype te missen. Een Balkenende die beweert dat 'Film Wilders voor crisissituatie zorgt' is toch onwaarschijnlijk belachelijk. Langzamerhand draait de discussie ook om en krijgen de media terecht steeds meer het verwijt de boel op te blazen. Komisch was dan ook het zwakke verweer daartegen in de Volkskrant  van redacteur Ron Meerhof, die paginagroot probeert uit te leggen dat ze “eerder te weinig dan te veel over Wilders schrijven” om vervolgens vrijwel niet in te gaan op het eigen beleid waarom er dan wel zo veel over geschreven wordt, maar uitleggen dat Wilders eigenlijk helemaal geen mediastrategie heeft en er ook door wordt overvallen.

Kortom, Ron Meerhof: laat Wilders nu eens lekker even met rust en wacht tot ‘de’ film er is. Laten we het nu maar eens een tijdje niet meer hebben over de ‘verwildering’ van Nederland, maar over de ‘verrouvoeting’. Tenslotte hebben de gereformeerden inmiddels meer te zeggen dan Wilders en consorten en wordt er gepoogd ons een spruitjesmoraal op te dringen. Er wonen ook meer gereformeerden in Nederland dan islamieten en dragen die ook geen rare hoedjes als ze naar de kerk gaan? En misschien kan Gekke Geert in z’n film dan ook gelijk de vloer aanvegen met de gereformeerden die in tegenstelling tot die islamieten dus wel macht hebben: Regeringsmacht, mede gelegitimeerd door ‘links’ als we daar de PvdA nog onder mogen rekenen.

En ondertussen zijn er mondiaal wel andere zaken die onze aandacht vragen. We proberen daar ons eigen steentje aan bij te dragen.