Skip to main content
  • 11 augustus 2021
    Media

Het ene land is het andere niet: apartheid in de media

Jose van Leeuwen

Jojanneke, ja wie kent haar niet van PowNed, degene die mij in ieder geval onder valse naam heeft gebeld om te kijken of zij met mij mee kon. Ja natuurlijk, ga maar mee naar de open landmacht-dagen , daar wil ik de andere kant van de oorlog laten zien. Plat gebombardeerde steden, bruggen, huilende kinderen, gewonden en doden. Vragen naar de foto’s van slachtoffers door bommen met verarmd uranium, wit fosfor of clusterbommen. Dat vindt men niet leuk, ik vraag het altijd netjes maar dan vindt defensie het toch prettiger om mij te arresteren.

Jojanneke placht met haar team op de Grote Markt te Den Haag te staan om de wekelijkse piketline tegen de bezetting van Palestina te filmen. Met grote lensen werden wij gefilmd en voor de eeuwigheid vastgelegd, als antisemieten, Hamas-aanhangers en Israel-haters.

Op 6 augustus herkende ik haar stem. Ze is terug van weggeweest? Jojanneke heeft sinds jaren een overstap gemaakt naar de NPO, Eenvandaag, radio en tv. Jojanneke is getrouwd met Thijs Zonneveld, wielrenner die tegenstander was van de Giro door Jeruzalem. Zouden haar ogen geopend zijn of moeten wij het haar niet kwalijk nemen maar de voorzitter, Dominique Weesie.

Jojanneke had het over Wit Rusland, zij interviewde Wit Russische mensen die in NL wonen. Zij vertelde dat het voor Wit Russen hier en daar gevaarlijk is om kritiek te leveren. De rol van Rusland, bezetting van de Krim en de frauduleuze verkiezingen.

Goh, waar doet mij dit aan denken?

Wat moet je als land /bewoners doen om in het nieuws te komen, hoe trek je de aandacht van de internationale gemeenschap? Welke belangen hebben landen/journalisten om al dan geen nieuws te zijn?

Het bespuiten van boeren met traangas door joodse kolonisten, het doodschieten in Beita van Emad Ali Dwaikat, 37 jaar, vader van 5 kinderen. Twee anderen en een journalist liepen schotwonden op in dezelfde demonstratie tegen een nieuw te bouwen nederzetting in de buurt van Nablus.

Niet alleen daar worden nieuwe nederzettingen gebouwd, tijdens het vaststellen van de algemene begroting 2021-2022 pochte Israel's minister van Binnenlandse Zaken, Elite Shaked dat haar budget met meer dan 50% was verdubbeld. Nederzettingen die het noorden en het zuiden van de WJO zullen verbinden. Al-Khan al-Ahmar zal er hoogst waarschijnlijk aan moeten geloven. Opnieuw berichten over geplande grootschalige nederzettingenbouw op het terrein van het voormalig Internationale vliegveld van Jeruzalem.

Dus wat hebben wij nu: nederzettingen ten noorden, zuiden en ten westen en Oost Jeruzalem dat gezuiverd gaat worden als Israel zijn zin doordrijft. Het zijn natuurlijk niet alleen huizen die er gebouwd worden, er zullen checkpoints komen, speciale wegen voor kolonisten, meer militairen, meer aanvallen van kolonisten, minder land en bewegingsruimte voor de Palestijnen. Hoe moeten die voorzien in hun levensonderhoud?

Hoe veilig voelen activisten die opkomen voor de Palestijnen zich hier en in Israel? Onderzoekers die rapporten schrijven over nederzettingenproducten worden voor 5 jaar geweigerd, Palestijnen met familie in Palestina willen vaak niet duidelijk in beeld of passen hun taal aan. Activisten die Palestina willen bezoeken zijn altijd bezorgd of zij worden ondervraagd, opgesloten en uitgezet.

Europa heeft programma’s voor zijn buurlanden, ook met buurlanden die het allemaal niet zo nauw nemen met mensenrechten. Voor veel landen heeft Europa miljarden te besteden, miljarden voor bevorderen van democratie, mensenrechten, vluchtelingenbeleid, milieu, vrouwen en handelsovereenkomsten. Wit Rusland komt op al deze terreinen niet goed uit de verf, is het enige land in Europa wat nog de doodstraf heeft. Toch had ook Wit Rusland tot voor kort steun vanuit de EU.

Hoe kan het toch zijn dat er vanaf het uitroepen van de staat ‘Israel’ er aparte wetten zijn voor niet-joodse inwoners , het internationaal recht wordt geschonden en er toch nog steeds heel veel geld naar democratiseringsprocessen gaan? Naar welke democratische processen gaat het dan, is er een scheidsrechter, toezichthouder of zijn het loze kreten en gaat het eigenlijk om handel en samenwerking? Welke handelsverdragen worden of zijn er goedgekeurd en welke diplomaten of zakenlieden staan op de zwarte lijst zoals bij Wit Rusland?

Jojanneke van den Berge, kun je voor ons uitzoeken of er ;

Verschil is tussen diverse landen,

Er sprake is van voorkeursbehandeling,

Hoeveel geld er gaat naar democratiseringsprocessen, vrouwenrechten, milieu en defensie?

En ben je het eens met BDS zoals je dat ook bent met de oppositie in Wit Rusland?

Wat is de rol van de VS, USAID bij het aanleggen van wegen voor de Palestijnse bevolking? Was het een vooropgezet plan om de wegen zo aan te leggen dat de kolonisten makkelijk van A naar B zouden kunnen?

Wat is de rol van het JNF (Amsterdam) bij het planten van bomen op Palestijns grondgebied?

Jose van Leeuwen