Skip to main content
  • 20 februari 2007

Geeuw

Dé Hogeweg

Hoe mooi kan een geeuw zijn? Ireen Wüst liet het afgelopen zaterdag zien.

Zo'n geeuw moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. De geeuw moet verdiend zijn. De geeuw moet van vermoeidheid en niet van verveling zijn. De geeuw moet ongegeneerd zijn. De geeuw moet inclusief aanloop, de volledige geeuw zelf en het nagenieten zijn. De geeuw moet een hèhè-gevoel geven na het geeuwen van de geeuw. En het belangrijkste: de geeuwer moet zich onbespied wanen.

Ireens geeuw had al deze ingrediënten. Zij was de week ervoor Wereldkampioen geworden. Zij had aansluitend veel polonaise gelopen. Het was immers carnaval en zij komt uit Goirle. Zij zat zich op het binnenterrein in de Erfurter Eishalle op te warmen voor de 3 kilometer en daar was even geen camera in de buurt. Dácht ze. Ze had buiten de telelens van de NOS gerekend.
Ze geeuwde eens lekker uit na een week vol heisasa en hoplala. De leeuwenkoningin na het verorberen van een lekker medaillemaaltje.
De mooiste geeuw ooit.

Maar zoveel mensen, zoveel geeuwen. En niet allemaal even fraai. Er zijn gradaties. Zo heb ik een vriendin die me opbelt en na een tijdje ongelofelijk begint te geeuwen. Het is echt niet omdat ik haar verveel met mijn deel van het telefoongesprek, zegt ze, maar het lijkt haar gewoon ineens te overvallen. Dat is waar, want ook mijn antwoordapparaat heeft zij eens ingesproken met een langer verhaal (instelling: inspreektijd onbeperkt), waarbij zij na een tijdje begon te geeuwen.

De een-na-ergste geeuw is die van je nieuwe vriend op de eerste ochtend van het samen wakker worden. Hij geeuwt eerst nog een beetje lief en vooral stil, maar de tweede geeuw meent hij gepaard te kunnen laten gaan van een enorm OEAAAAH! Gezakt voor de geeuwtest wat mij betreft. Ineens heel hard gaan stofzuigen is dan het beste.

De ergste geeuw is wel de onderdrukte. Je zit met iemand te praten en ziet ineens rare grimassen bij de ander. Alsof een onzichtbare kracht aan diens kaken rukt. De kin beweegt heen en weer. De woorden verstommen. Mocht je gesprekspartner echter net middenin een zin zijn, dan wil er wel eens een verwrongen woordje tussen de lippen uit glippen. Dan hoor je de schreeuw van de geeuw.
De voorman van deze allerergste geeuw is Mart Smeets. Hij heeft er last van als hij niet vaak genoeg zélf aan het woord kan komen in een interview. Let er maar eens op.

In het rijke StudioSport-archief is een Mart-geeuw vast wel op beeld voorradig. Een handige technicus kan Ireen en Mart vast mooi in een splitscreen naast elkaar monteren. De leeuwin en het hangbuikzwijn.