Skip to main content
  • 04 juli 2009

Beleidsdag

Dé Hogeweg

Vorige week was het weer beleidsdag in de ambulante psychiatrie waar ik werk. Dat is het vier keer per jaar. Het is het ernstigere zusje van het populaire personeelsuitje, dat dit jaar zwaar onder de crisis lijkt te lijden. In de gezondheidszorg zijn, althans voor zover ik op de afdeling kan zien, de gedwongen ontslagen nog maar minimaal. Gekken zullen er nu eenmaal altijd zijn, zei een psychotherapeut laatst.

Bij ons bestaat zo'n dag uit een 'serieuze ochtend' en een middag met teambuildingsactiviteiten gevolgd door een etentje. De manager bedrijfsvoering - laat ik hem voor dit stukje even Klaas noemen - bepaalt samen met de manager zorg de inhoud van de ochtend. Het middagprogramma wordt in elkaar geknutseld door medewerkers die zich daartoe min of meer vrijwillig kunnen aanmelden. Iedereen komt een keer aan de beurt, tenzij je heel kort op de afdeling blijft werken. Soms wordt er in groepjes van zes voorbereid, dus zelfs op een grote afdeling van 70 werkers is het sooner or later je beurt.

Op de winterbeleidsdag eind december had ik tijdens de activiteit Tango Dansen (teambuilding for two?) ineens een briljante ingeving voor de zomerbeleidsdag. Nadat ik een collega - laat ik haar voor dit stukje even Layla noemen - tijdens de tortilla-tapas van mijn panklare plan op de hoogte had gesteld, hadden we ons meteen op die avond spontaan aangemeld bij Klaas.
Je bent er dan ook weer voor jaren vanaf om iets mede te organiseren en ik was immers al een keer luchtigjes doch enigszins dwingend door Klaas benaderd.

Het kampeerterrein waar ik zelf vaak bivakkeer ligt aan een mooie kanoplas en boerengolfweiland (al eens gedaan? is lagguh!), dus wat betreft de acitiviteiten hoefden we niets meer te bedenken. En nog origineel ook. Bij regen kon de grote groepsbbq onder de kap van de hooiberg staan en klaar waren we. Mijn puike plan viel echter in duigen wegens de waanzinnig hoge offerte die het kampeerterrein ons mailde. Naast fikse huur per dagdeel, € 50 voor eventueel internetgebruik, € 50 voor stroomverbruik laptop, € 75 voor gebruik buitenkeuken en afwassen, moest er per consumptie worden afgerekend. Ook moesten we de lunch per se van de campingmevrouw afnemen. 'Anders verdien ik er niets aan.'
Ik weet wel dat de gezondheidszorg los van de crisis geen vetpot is, maar ik had helaas verzuimd van te voren bij Klaas te informeren naar het exacte budget per persoon. Nee, dit was typisch een gevalletje van heel erg jammer, temeer daar Layla en ik nu als een razende roeland iets anders moesten bedenken. Niet de geijkte spelletjes, maar iets origineels voor weinig dus.

Wie A zegt moet ook B zeggen. Consequent handelen is niet alleen in de hulpverlening het hoogste goed. Nu wij. De tijd tikte door. We surften gedurende vele zonnige lentedagen op de golven van bedrijfsuitje.nl, personeelsuitstapje.nl en teambuilding.nl. Klaas begon zelf al snel volop met eigen ideeën te komen, terwijl Layla en ik  nog in de veronderstelling waren dat die nou juist van óns moesten komen. Het was een leerzame doch RSIverwekkende periode. Bij bijna geen enkel evenement staat zonder omhaal vermeld wat het kost per persoon. Zo heb ik de meest uiteenlopende gesprekken gevoerd met uitjesmensen, waarvan kapitein Krelis (artiestennaam?) van Partyship De Hozeboot me het meest is bijgebleven.
Ik: 'Kunt u mij zeggen hoever we in een middag kunnen varen en wat dat kost?'
KK: 'Ach vroutje, we gooie dur gewoon heel snel drank in en dan maakut nie meer uit hoever we varuh en rekent ik voor jouw een mooi kilometerprijssie als je bij me in de stuurhut komp zittuh.'
Nergens op internet staat een soort Zoover voor bedrijfsuitjesorganiseerders, terwijl we al onze ervaringen best zouden kunnen samenvoegen.

Net als de vrouw die wanhopig een zeldzame vlinder achterna joeg om te ontdekken dat die al die tijd al op haar schouder zat, vonden we uiteindelijk een leuke strandtent vlakbij het werk. Een blind paard kon er geen schade aanrichten, de huur van de locatie was bij de prijs van het indisch buffet inbegrepen en de eigenaar wilde graag meedenken over geinige teambuildingsspelletjes, zoals Water Naar De Zee Dragen, Spijkers op Laag Water Zoeken en Zand Erover.
Zomerbeleidsdag 2009 werd een zonovergoten dag op een geweldige locatie in een ongedwongen strandsfeer. Mijn beleidsadvies op dit gebied luidt dan ook: wie ver zoekt, zal dichtbij vinden.