-
26 november 2009
Christianisering
Op 24 november 1859 publiceerde Charles Darwin zijn Origin of Species. Je zou verwachten dat we de afgelopen 150 jaar met deze kennis over evolutie, die dankzij wetenschappelijk onderzoek intussen behoorlijk aangevuld is, geleerd zouden hebben. Niets is minder waar. Ik kan me wel voorstellen dat er bij de publicatie in 1859 een Welles-nietes-debat was, maar we zijn sindsdien niet echt veel opgeschoten: de evolutietheorie is wetenschap, dus géén geloof.
Zaterdag 15 november is de goedheiligman weer in ons lage landje met zijn pieterbazen gearriveerd en nog even en het is de kortste dag van het jaar. De tijd om onze westerse sagen met veel ceremonieel als het enige ware verhaal door te vertellen. Ik heb geloofd in Sint Nicolaas, maar dat was lang geleden. Gelukkig ben ik niet met het christelijk geloof opgevoed. Wel heb ik, ook als kind, de bijbel gelezen en zoals met alles wat ik lees en herlees leer ik en blijf ik leren.
Meer en meer word je, onopvallend of opvallend, weer dagelijks geëvangeliseerd. Mensen dragen in toenemende mate duidelijker christelijke symbolen, zoals een kettinkje met een kruis(je) om de nek. Religie is een probleem en met name de fanatieke stromingen. In de door de Evangelische Omroep - aangeduid als EO waardoor hun doelstelling minder opvalt - gepresenteerde programma's worden nieuwsonderwerpen geselecteerd op De Boodschap. De andere omroepen doen of de EO bij de grote publieke omroepfamilie hoort. In praatprogramma's, zoals De Wereld Draait Door (DWDD) en Pauw & Witteman (P&W), struikel je over EO-coryfeeën, zoals Andries Knevel met zijn belerende vingertje, die zo de kans krijgen om reclame te maken voor hun evangeliserende programma's. Of, omdat P&W pauzeren, Knevel&VandenBrink die op de buis verschijnen alsof het hetzelfde programma is. De theatrale katholieken kunnen natuurlijk niet achterblijven. Overal duiken meer en meer priesters op, waarop de P&W's weer niet kunnen achterblijven bij het debatteren over de sagen.
BBC-natuurseries van sir David Attenborough, uitgezonden door de EO, kun je niet vertrouwen. Bang dat het sprookje ophoudt te bestaan knipte de EO de stukjes over evolutie eruit. Zo worden ons de VOC-waarden en normen van de koopman en de dominee bijgebracht. Bij de vele logootjes in het tv-beeld kan er nog wel een bij: een kruisje. Dan kunnen christenen - al dan niet met bloedvergieten - hun eeuwen durende strijd om de vraag welke sage en welk kruis de juiste is, leuk voortzetten.
Begin oktober was er weer de nodige commotie omdat Ellen van Wolde, hoogleraar oude testament aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, in haar oratie meldde dat de interpretatie van bara in het Hebreeuwse bijbelboek Genesis niet scheppen maar scheiden is. Met alle respect, geloven mag als je niet met onbeantwoorde vragen kan omgaan, maar val mij er niet constant mee lastig. Stop de sluikchristenisering!
Maar wellicht is een en ander een evolutionaire reactie op de islamisering. Het zal nog heel wat evolutie vergen voordat de mens los is van fanatiek geloof, laat staan van religie.