Skip to main content
  • 21 januari 2006
    Linkse discussie

Terroristen en andere vrijheidsstrijders

Remko van Broekhoven

Ik ken niemand die zo verleidelijk kan vertellen dat hij je dood komt maken als Osama. Gisteren hoorde ik zijn zijdezachte stem, op een geluidsband bij Al Jazeera, met daarbij een foto van de Al Qa’ida-leider. Hij kondigde nieuwe aanslagen in de VS aan. Prachtige bruine ogen ook. De bekende politicologe Georgina Verbaan zei het een paar jaar geleden al: het is gewoon een lekker ding... Alleen die baard, da’s minder. Maar ja, vroeger hadden wij Che Guevara. Ze lijken op elkaar, inderdaad. Niet voor niets maakte het Autonoom Centrum een paar jaar terug een prachtige poster waarop Che en Osama in één portret samenvloeiden. Met dan ook nog het logo van Nikeop de baret.

Ja, dat brengt me bij de tijd – een dikke dertig jaar terug – waarin terroristen meestal links waren. Ik kom daar ook op, aangezien om de een of andere reden rond de jaarwisseling steevast documentaires worden uitgezonden over die goeie ouwe tijd. Tja: de Talpa-kijkers krijgen Kerstvoetbal, Gor & Ger en Gooische Vrouwen; bij de VARA is het kabaretteketet ofwel humor om te lachen; en wij – de minuscule doelgroep van wat ooit De Linkse Kerk was – wij krijgen ‘Terugblikken met Terroristen’. Voormalige vrijheidsstrijders dus van RAF, Zwarte September of het Symbionese Liberation Army. Over dit SLA wil ik het hebben, maar...

Wat zeg je? Dat waren toch geen terroristen? Hoe? Strijders tegen de staatsterreur en de imperialistische genocide in Vietnam? Luister, voor mij is het heel simpel: wie ongewapende burgers doodt om er geld mee te verdienen, is een crimineel; wie ongewapende burgers doodt voor een goed doel, is een terrorist. Daarom is de Maffia misdadig; Al Qa’ida terroristisch; en Bush allebei. Maar hier wilde ik het over Linkse terroristen hebben, de terroristen van toen. Ik zag dus een documentaire over het SLA, dat vooral bekend is geworden omdat het in 1974 miljonairsdochter Patty Hearst ontvoerde.

Gadverdamme, wat kreeg ik van die lui een nare smaak in mijn bek. Dat je uit protest tegen de oorlog in Vietnam en de ongelijkheid in de VS zo’n rijkeluismeisje kidnapt, dat is tot daaraan toe. Al ontgaat me het verband tussen het meisje en De Zaak, en zijn miljonairs toch ook mensen, nietwaar? Maar al dat gewauwel over ‘het fascistische regime’ en de strijd van Het Volk onder leiding van zijn glorieuze leger.... dat overigens nooit meer dan dertien jongens en meiden bevatte, twaalf middenklasse-studenten with shiny white faces en een zwarte bankrover die zich prompt tot ‘Admiraal’ uitriep.

Het resultaat van dat alles? Drie ‘oorlogsslachtoffers’: een schoolinspecteur van middelbare leeftijd, een oudere beveiligingsbeambte, en een jonge vrouw die werd neergeschoten toen ze bij een SLA-bankoverval probeerde weg te glippen. Zo, dat zal de imperialisten leren...
Ach, beste vrienden en vriendinnen van Konfrontatie... Jullie en ik hebben deze discussie al eens eerder gevoerd. Hoe gerechtvaardigd is geweld tegen een tegenstander die zelf ook wel raad weet met terreur? Gepast, zeg ik, maar niet tegen mensen zonder wapens; en ook niet zonder dat je eerst geprobeerd hebt vreedzaam verzet te bieden samen met heel veel anderen. Misschien valt er voor ons toch meer te leren van Gandhi dan van Che Guevara of Bin Laden. Ook al zag de Indiase revolutionair zonder revolver er toch een stuk minder sexy uit.