Skip to main content
  • 04 oktober 2007

De toekomst wordt verkankerd

Hans de Bruin

 “Het is een zonnige maandagochtend in april 2015. Ellen en Peter worden vredig gewekt op de 62e etage van Belle van Zuylen door het langzaam openschuiven van de gordijnen. Als gevolg van de Surinamisering van het klimaat is het buiten 25 °C, maar de intelligente warmtewerende ramen voorkomen dat het binnenshuis te heet wordt. “

Onder de lachwekkende kop “De toekomst is nu” haalde ik bovenstaand citaat van de propaganda-website voor de Belle van Zuylen.  De site gaat over de plannen om in de Leidsche Rijn bij Utrecht een toren te bouwen van 262 meter hoog. Volgens de huidige plannen zou de toren naar een ontwerp van Pi de Bruijn van architectenbureau Architekten Cie. en projectontwikkelaar Burgfonds bestaan uit woningen, kantoren, bedrijven en een hotel. Het moet dan het hoogste gebouw van Nederland worden.

Nou ben ik een fervent fietser en ben daarbij helaas met name aangewezen op de Randstad en het Groene Hart, en als het even kan zoek ik de polder op, de ruimte van mijn vlakke land. Al jaren erger ik me daarbij mateloos aan het silhouet van de Hoftoren die met 142 meter het hoogste gebouw in Den Haag is met overigens een volkomen loze punt erop: niet functioneel alleen maar voor de vorm. Fiets je in Leiden of in Noordwijk: je ziet die toren staan. Overal. Een toren die met z’n ontwerp ook volkomen detoneert met de historische haagse bebouwing.

Straks plempen we op de rand van het Groene Hart dus die toren bij Utrecht neer. 242 Meter. Vanaf het uitzichtplatform op het dak kun je vijftig kilometer ver kijken. Bij mooi weer zie je zelfs de zee. Nou dat is fijn voor de toekomstige gebruikers van het gebouw. Het betekent ook dat je die monsterlijke toren straks ook vanaf de kust kan zien staan, met andere woorden het zal het landschappelijk beeld van het hele Groene Hart gaan beheersen.

Ik heb in principe niets tegen hoogbouw, maar wel tegen megalomane hoogbouw die het landschappelijk beeld van Nederland zo ingrijpend verziekt en dat is wat deze toren in extremis zal gaan doen. Het getuigt van een soort cynische haat. Cynisme die ik ook lees in de manier waarop de opwarming van de aarde vrolijk ‘Surinamisering’ wordt genoemd. Deze mensen durven zich met de toekomst te bemoeien, te zeggen dat toekomst nu is, in hun visie. Ik ga over m’n nek.

"Dit concept is zeker niet alledaags en zal door velen als agressief worden beschouwd", voorspelt Pi de Bruijn. Inderdaad:

            Stop de Belle van Zuylen!!

Denkend aan Holland, zie ik toch liever breede rivieren, traag door oneindig laagland gaan, en rijen ondenkbaar ijle populieren als hooge pluimen aan den einder staan.