Skip to main content
  • 28 februari 2022

De Brandende Tram

Jo van der Spek

Vier masterstudenten in de publieksgeschiedenis maakten voor hun master een filmpje over de brandende tram. Sophie Janssens van de recherche kwam al snel bij mij terecht, als deelgenoot in de samenloop van omstandigheden die leidde tot De Brandende Tram. Hoe kwam dat? Een re-enactment.

Er waren toen heel veel fotografen, die maandag 11 oktober 1982, in aansluiting op de derde ontruiming van de Lucky Luyk. Eerst haalde een knokploeg de krakers eruit, toen de krakers de knokploeg en op 11 oktober de politie de dichtgelaste krakers. En toen gingen we los. No Toestand!

Schaamteloos herbeleefde ik deze reconstructie van de geboorte van een icoon. En toch mocht ik aanzitten bij de besloten première op 4 februari in de Oudemanhuispoort, zaal D108En. Ik werd zelfs aangeprezen door de grijze eminentie van de Publieksgeschiedenis Ad van Liempt. “Van der Spek is één van onze beste amateur-acteurs die we in Nederland hebben. ( …) Om heel erg van te genieten.” Hij voegde eraan toe dat het voor het eerst was dat hij een interview zag met een samenloop van omstandigheden. Ik buig voor dit compliment.

En het was nog lang onrustig, na afloop in het Amsterdam Museum.

Zo breng je nog eens wat teweeg.

Hartelijk dank Sophie, Jeroen, Lot en Floor!

https://hart.amsterdam/nl/page/1616055

Daar kun je ook reageren. Vinden ze leuk. En het is maar hoe je het bekijkt.