Skip to main content
  • 13 januari 2007

Oorlog op of om het IJs!

Govert de Groot

De donkere dagen in het teken van een oude mythe, ingevuld met veel traditionele ceremonie en consumptiedrift, zitten erop. Nu is het 'oorlog op het ijs' dat vele bezig houdt. Heerlijke brood en spelen, waar zelfs serieuze media aandacht aan besteden.

Intussen smelt op Groenland en de Zuidpool het ijs en Nederland dreigt voor de helft onderwater te komen staan. Jammer van al die investeringen, zoals in de parkeergarage in het centrum van Den Haag vol 4WD auto"s. Ik bedoel de Haagsche tramtunnel waar voorlopig geen randstadrail doorheen rijdt. IJsbehoud, daar moet het in ons polderdenken omgaan: oorlog om het ijs.

2006 was het warmste jaar ooit in de laatste 300 jaar gemeten. Oud VS vice-president Al Gore vloog de wereld rond met ‘een ongemakkelijke waarheid’ gevolgd door oud-president Clinton. Foto’s van ESA tonen aan dat je in de zomer met gemak naar de Noordpool kan varen. Het is ijshelder dat de natuur om ons heen ingrijpend aan het veranderen is. Echter, de discussie over de versnelde klimaatverandering blijft op het niveau van wellis - nietes steken.

Natuurlijk, Nederland heeft eerder onder water gestaan en lag het strand in Limburg of konden we lopen naar Groot-Brittannië. Klimaatfluctuaties op deze en andere planeten zijn van alle tijden. Op wat kleine of grote rampen na, ook van alle tijden, zullen de meeste rijken het hoofd boven water kunnen houden. Op den duur kunnen zij uitwijken naar een andere planeet. Hoe we eventuele andere bewoners in de ruimte moeten koloniseren hebben wij ook al eeuwen geoefend, jongeren worden middels computerspel alvast opgeleid of praktisch getraind zoals in Irak.

In de Arctis vallen nu al de eerste versnelde klimaatsveranderingslachtoffers! De ijsbeer in het Noordpoolgebied zal uitsterven of heel misschien evolueren naar een andere berensoort. Jammer voor de sportjager, maar een zegen voor de zeehondenliefhebber. Ook andere plant- en diersoorten zullen uitsterven. Dat is, al dan niet door mensen veroorzaakt, ook van alle tijden. Echter, ook culturen, bijvoorbeeld inheemse Arctische volken, zoals de Inuit (eskimo’s), Sami (Lappen) of Nenets (Samojeden), zullen versneld uitsterven of opgaan in onze eenheidscultuur. Daardoor glijden wij uit, vallen hard op het ijs en bevriezen. Immers, met deze volken verdwijnt eeuwen in extreme weersomstandigheden opgedane kennis. Het gaat daarbij niet alleen om de verscheidenheid aan talen of het gebruik van geneeskrachtige planten, maar bijvoorbeeld ook om hoe je op de toendra de weg kan vinden. Daar helpt de GPS namelijk niet. Maar ach, waar we ons hier druk om maken is het jagen op zeehondjes of oorlog op het ijs!

Bang voor ijs ben ik niet. Ik moet alleen nog even een hogere plek voor mijn bibliotheek vinden..

Op dit platform ben ik nieuw. Ik ben een oude milieu- en inheemse Arctische volkenrechtenactivist. Als het te veel ADHD voor je is, kun je het wellicht nog een keer lezen.