Skip to main content
  • 01 december 2006

De weersverwachting geldig tot het bittere einde

JoopFinland

Het is 1 december maar mijn adem beslaat niet op mijn bril, er fluiten nog vogels, ik kan mijn tuinhek nog openen zonder dat mijn vingers eraan vast dreigen te vriezen, en uit alles walmt de stank van het bederf. Het wordt dus heet onder onze voeten. Zienderogen, hoorbaar, voelbaar. En gepaard gaande aan de kwalijke riek van het open riool.

De koudste stek van Europa wordt niet koud meer. Ik heb vanaf de dag dat ik hier aankwam twaalf jaar geleden, de temperatuur bijgehouden. Hier zijn de cijfers van de eerste december:
1994: minus 1
1995: plus 23 (maar dat was op Cyprus tijdens een vakantietje...)
1996: plus 1
1997: minus 6
1998: nul
1999: plus 5
2000: plus 5
2001: minus 1
2002: minus 11
2003: plus 5
2004: plus 5
2005: plus 2
2006: plus 7

Liggen de Finnen er van wakker? We hebben hier over drie maanden de bezoeking die jullie in Nederland zojuist weer hebt overleefd: verkiezingen. Je kiest hier niet op een lijst maar op een persoon, de meest mediageile man of vrouw van het dorp, 'n soort Prins Carnaval dus. Hij of zij zet wat vaker zijn of haar stofzuigerverkopersvoet tussen je deur dan in Nederland maar verder is er geen verschil. Middle of the road ideeën op welk radio- en tv-kanaal dan ook en al wat beklijft nadat de media zich weer op een andere non-gebeurtenis hebben gestort, is het gevoel dat de kluit belazerd wordt.

Over het weer gaan ze dus niet, die verkiezingen. En dat terwijl er toch voor Finland veel op het spel staat met die opwarming. Niet dat de broeikas hier de eerstkomende vijftig jaar voor doden zal zorgen. Finland draaft volop mee in de EU en is bijna lid van de Nato dus met de economische groei en de verdediging van die groei zit het wel snor. Overstromingen, droogte, epidemiën, dat is meer iets voor de Afrikaantjes, die zijn daaraan tenslotte ook gewend.

De pijn voor Finland zit em in de beeldvorming van het land en zijn bewoners. Finland is synoniem aan winter en aan overleven in de barre omstandigheden. Althans, zo verkoopt men het land graag aan de toeristen. En zo ziet men hier zichzelf ook graag. Als de Laatste der Vikingen, als doorzetters, als  een taai ras. Ja zegt U het maar, als 'n apart ras, heel anders en in ieder geval een ietsjepietsje beter dan 'n boel andere rassen...

'n Imagoprobleem en een ongewis zelfgevoel. Misschien verzinnen ze hier op den duur wel een soort Bolkestein. Bolle Frits, ex-olieboer in het Zuid-Afrika onder de Apartheid en indirect schuldig aan de moord op Theo van Gogh. Bolkestein opende tien jaar geleden de heksenjacht op de Islam in Nederland met de publikatie van “Moslim in de Polder”. De VVD-voorman maakte van gezeten Nederlanders Hansje Breugels en van Nederlanders die mee wilden doen aan de stoelendans woestijnbewoners die weigerden Herman Heijermans te lezen en nooit nimmer iets aan de Deltawerken zouden bijdragen.

Veel buitenlanders heb je hier niet maar misschien kun je ze desalniettemin toch de schuld geven van de opwarming...?