Skip to main content
  • 31 januari 2007

2 honden en 1 marathonbeen

Dé Hogeweg

Traditiegetrouw strijden Veenoord en Noordlaren om de primeur. Het is voor het eerst dat Haaksbergen nu met de eer ging strijken. Haaksbergen had deze week (25-1-07) de eerste marathon op natuurijs.
De wedstrijd vond donderdagavond plaats op sportpark Groot Scholtenhagen en werd gewonnen door Ingmar Berga en Daniëlle Bekkering.
Ingmar Berga was na 80 ronden de sterkste van een zevenmanskopgroep, daarbij Jan Maarten Heideman naar de tweede en Roy Boeve naar de derde plaats verwijzend.
Bekkering won in de massasprint. De wedstrijden waren wel ingekort vanwege de tegenvallende ijskwaliteit.
Henk Angenent werd 5e en Erik Hulzebosch 42e.

Waarom noem ik deze namen? Zij kwamen voor in de uitslag van de laatste Elfstedentocht. 4 januari 1997. (Angenent 1e, Hulzebosch 2e ) Echte bikkels, die na 10 jaar nog altijd meerijden en strijden.
Yep Kramer kwam op de Bonkevaart als 8e  binnen. Hij heeft inmiddels het vuur op eerbiedwaardige wijze doorgegeven aan zoon Sven. Ook een vorm van bikkelen.
De bikkel is echter een uitstervend ras. Oorzaak: smeltend poolijs.

Het enige echte alternatief van de Elfstedentocht werd vrijdag officieel afgelast.
Voor het eerst in haar bestaan zijn alle wedstrijden op de Weissensee afgeblazen. Het voorspelde koufront, dat de Weissensee toegankelijk zou moeten maken voor ijspreparatie, blijkt niet lang en streng genoeg te worden. Het ijs op de Weissensee blijft voor iedereen verboden terrein.
Volgens een persbericht van de Stichting Wintermarathon en de gemeente Weissensee gaan de overige activiteiten aan de Weissensee wel door, zoals bijvoorbeeld de avondactiviteiten in de grote tent. (Een grote tentvariant van de skihut? Met Anton aus Tirol als begeleider van drankspelletjes als Beer Hunter en Drink Je Rot?)
Er kan worden geskied, de langlaufloipen zijn geopend, er zijn mountainbike parkoersen, rodelen en Nordic Walking. 'De afgelopen week hebben de aanwezige Nederlanders zich uitstekend vermaakt met de andere sportieve bezigheden.'

De Hollandse winter duurt hooguit 2 dagen tegenwoordig. Schaatsen op Hollands natuurijs kan 1 avond per jaar. Is de Weissensee passé? Is de nieuwste winterse sport Skihutten aan de oevers van de Weissensee?

Ik boek voor de zekerheid vast een hotelletje in Haaksbergen voor de hele maand januari 2008.