• 27 maart 2020
    Imperialisme en Globalisering

'Wraak van de natuur'

JoopFinland

Ging ondanks zware week van voortdurende ziekte te voet boodschappen doen op de markt 5 kilometer verder. De Marokkaanse visboer waar ik normaal soep en een visschotel eet deed alleen nog aan meenemen. De jongen (35, ik ben bejaard) die normaal de bediening doet at als enige in een hoekje zijn vissoep.

'De wraak van de natuur', sprak hij. 'We zijn het contact kwijtgeraakt. Teveel eten, vliegen, autorijden. Insecten verdelgen. Rotzooi spuiten. Dan krijg je dit'. Zonder enige religieuze context. Ik vond het een valabele constatering. Je zult hem niet in onze MSM lezen.

'De natuur corrigeert deze overbelasting'. Zijn 'natuurgeloof' komt voort uit de cultuur van bergvolken als de zijne (Amazigh; 'Berbers'). Ik heb lang genoeg in de bergen gewoond om zoiets niet als flauwekul af te doen. In de bergen (net als op zee waar ik ook de nodige noodlottige ervaringen opdeed) is sprake van oerkrachten die respect afdwingen.

Ging eens (45 jaar geleden) begin september met een ervaren local in de Oostelijke Pyreneeën in hemdsmouwen in de zon een bergkam over toen we in een sneeuwstorm terechtkwamen waarbij je geen hand voor de ogen kon zien. Kaart en 'tekens aan de wand' waren opeens nutteloos.

We moesten 'op de tast' een berghut proberen te bereiken voor de totale duisternis (in september rond 9 uur) dat onmogelijk zou maken. We namen een verkeerde afslag en waren dan ten dode opgeschreven geweest, maar zagen de fout net op tijd in.

Vlak voor de duisternis inviel bereikten we de refuge. We maakten een vuur van het brandhout dat de vorige bezoekers hadden achtergelaten. De vorige dag, lazen we in het logboek. Een echtpaar uit Noord-Frankrijk. Zij zouden niet levend terugkeren in de bewoonde wereld. Wij wel, al volgde nog een ijzingwekkende afdaling van een gevaarlijke helling.

Het heeft me geleerd de beschouwingen van deze bergbewoners (Koerden horen daar ook bij) niet af te doen als prietpraat. 

Prietpraat genoeg in onze kranten en op TV. Van onze experts en bestuurders. (WK)