Skip to main content
  • 14 juni 2023
    Imperialisme en Globalisering

Rottensturmführer Rutte und Befehl ist Befehl!

Arthur Graaff

 Vandaag gaat de Tweede Kamer de hele dag plenair - Jawel! - debatteren over Indonesië 1945-50. Het zal stormlopen...  wat ik je brom.

Even serieus: loopt deze zaak nog steeds dan? Ja en nee. Vele duizenden Indonesische slachtoffers van Nederlandse oorlogsmisdaden - of hun nazaten - krijgen as we speak erkenning of zelfs een schadevergoeding. De rechtbank te Den Haag heeft de Nederlandse staat  daartoe al een paar jaar geleden veroordeeld dankzij activist Jeffry Pondaag. Rutte heeft zijn excuses aan Indonesië aangeboden in februari 2022 (nog ietsie duidelijker dan die van Willy-A in 2020). Nou, dan ben je spekkoper!! https://nos.nl/artikel/2417780-rutte-diepe-excuses-voor-structureel-geweld-in-indonesie

Goed, goed: maar moeten we hiervoor nu echt de toeslagen én Groningen én ook nog het klimaat én de komende crisis 'on hold' zetten? Nou: niet alleen hebben wij, Nederlanders, daar enorme moordpartijen aangericht, maar we hebben ook onze dienstplichtigen erin geluisd.

Soms deden die willig mee, wat hen dan absluut te verwijten valt. En het algemeen pardon dat premier De Jong destijds instelde, was een hemeltergende inbreuk op rechtvaardigheid, dus op de rechtsstaat - en dat door een premier. Ik noem toch even Payakumbuh, de tweede stad van Sumatra. De Nederlanders voerden daar terreur uit, doodden er  in 1949 sowieso 69 mensen, en waarschijnlijk werden dat er minstens tweehonderd. Zie het rapport 'Over de grens -  Nederlands extreem geweld in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949' https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/53172

Pietje de Jong. Een ex-militair, een christen, lid van de Katholieke Volkspartij die later uitgroeide tot het CDA. En: dat illegale, Trumpiaanse pardon is nooit teruggedraaid - sterker nog: lees de volgende alinea met wat Rutte daarover zei.

(Overigens pleit ik niet voor berechting, op misschien de zwaarste daders na. De meeste daders zijn nu ofwel onmachtig ofwel dood. Een handjevol leeft nog in bijvoorbeeld Bronbeek. Daar heerst in de gangen en het dagverblijf een schreeuwverbod: wie daar 'Rawagede!' roept, krijgt drie dagen geen koffie.)

Maar wat Rutte vorig jaar in zijn toespraak tot 'Indische veteranen' bij hun vaste herdenking op 1 september in Roermond zei, doet pijn. "Tegelijkertijd heeft het kabinet duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijkheid moet worden gelegd waar die thuishoort: bij de gezagsdragers van toen – de regering, het parlement, de legerleiding en de gerechtelijke autoriteiten. Dus zeker niet bij de individuele dienstplichtigen. Die zijn juist in een onmogelijke positie gebracht, waarvan zij en hun familie altijd de last hebben gedragen – tot op de dag van vandaag."

Jawohl! Befehl ist wieder Befehl - ihre Excellenz Rottensturmfürher erste Minister Rutte! Het illegale pardon van De Jong nog even dunnetjes overdoen? Why not? Lachen toch? https://www.nim-roermond.nl/toespraken/rutte2022.html

En onder Molukkers vind je dan nog de absurde vader-verering: vader zat wel in het KNIL, maar dat die steeds voorop liepen (en graag!) bij de wandaden en moordpartijen.... zeg dat niet hardop! Dan sla ik je kop van je romp - zoals de Molukse veteraan Leo Reawaruw - nu overleden - mij persoonlijk in 2018 toevoegde na de herdenking van de Nederlandse doden in de onwettige oorlog die we begonnen tegen Indonesië. Het staat ook nog op video. https://www.youtube.com/watch?v=Ec7Fxy-WK2k

Overigens is het, hopelijk was het, in Molukse gezinnen meestal normaal dat vaders hun zonen slaan - of sloegen.

Reawaruw prees verder kapitein Westerling. Dat was de man die op Zuid-Celebes (Sulawesi) een keihard en moorddadig schrikbewind voerde, compleet met vrijwel dagelijkse standrechtelijke executies van veelal burgers. Bijna zoiets als de nazi's in Joodse stetls in Galicië (zoek dat maar even op... holocaust by bullets). Westerling is zeker de grootse en moordlustige oorlogsmisdadiger te velde uit de Nederlandse en Europese geschiedenis vanaf 1900, totdat Mladic hem afloste. (En Tante Truus Wijsmuller blijft de grootste Jodenredster, dat terzijde.)

Ik ben prima te spreken over het stuk van drie vooraanstaande juristen over die tijd in de Volkskrant van 12 juni 2023: 'Noem Nederlandse oorlogsmisdrijven in Indonesië gewoon bij hun naam'. Schrijvers zijn dr Stan Meuwese, mr Jurjen Pen en prof (em) mr Theo de Roos. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-noem-nederlandse-oorlogsmisdrijven-in-indonesie-gewoon-bij-hun-naam~b8227474/

De heren hebben volkomen gelijk maar er is een consequentie waar zij niet over spreken: al die standbeelden en herdenkingen van onze 'helden' tegen de Indonesiërs. De voornaamste: het standbeeld van Nederlands grootste leidinggevende oorlogsmisdadiger sinds 1945, generaal Simon Spoor, en de onbegrijpelijke zogenaamde 'Nationale Indië Herdenking' bij het zogenaamde 'Nationale Indië Monument 1945-1962'. Meuwese benadrukt wel in een toelichting dat dienstplichtigen vaak niet snapten wat en hoe. Spoor kreeg postuum ook nog de Miltaire Willems Orde - en wel de hoge rang van commandeur. Dat kan reglementair eigenlijk niet, dus ik heb daar maar eens naar gevraagd bij de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Wat gaat de Kamer vandaag doen? Ik hoop Rutte nog maar weer eens op zijn flikker geven - puur for the record. Ik zie in Ruttes agenda dat hij er zal zijn. We weten nu al hoe het af zal lopen. En wat levert het ons op? Dat veel Nederlanders eindelijk eens een deel van de trieste waarheid over Indonesië zullen horen.