Skip to main content
  • 07 april 2021

Waarom Ziet Niemand de Verbanden?

JoopFinland

Fascinerend, zegt de hoofdpersoon in de strip die ik vroeger altijd las, als hij iets doorziet. Het zal u niet ontgaan zijn, of juist wel, dat we nu in een wereld leven die bevolkt wordt door mensen die van alles doorzien, en dan een groepje vormen van mensen die het met hen eens zijn en die hun gelijk voornamelijk halen uit heel hard roepen dat de rest van de wereld blind is omdat die het niet met hen eens is. Om misselijk van te worden.

Bizar, zou mijn stripfiguur ook kunnen roepen. We hebben nog nooit zo makkelijk toegang gehad tot zoveel informatie, en wat doen mensen daarmee: ze ontwikkelen de meest stompzinnige complottheorieën en rennen achter hele en halve fascisten als Trump en Baudet aan. Het ergste van alles is dat ze juist niet meer doen wat ze de buitenwereld aanwrijven: rustig logisch nadenken. We kunnen niet eens beginnen te beschrijven wat de gelovigen in iets als qanon geloven. Desondanks lopen er miljoenen achteraan, en niet alleen in dat door het kapitalisme geheel uit zijn scharnieren geslagen US of A. Ook om de hoek en in de Tweede Kamer heeft het grond gevat.

Ook de coronawappies grossieren erin en het is dus niet onschuldig. Het nieuwe obscurantisme van de complotgelovers brengt extreemrechts aan de macht en zorgt ervoor dat noodzakelijk gezondheidsbeleid wordt gesaboteerd. De vraag is wat je eraan doet. Je kunt ze natuurlijk afranselen, zoals wekelijks op het Museumplein gebeurt, maar dat is geen echte oplossing en we vinden repressie van staatswege (en anderszins) verwerpelijk. Bovendien gaan ze dezelfde middelen ook tegen ons inzetten. Het heeft ook geen zin om met die lieden in discussie te gaan, en geloof me dat ik het geprobeerd heb, want het gaat bij hen juist om geloof, niet om iets ‘redelijks’.

Het enige dat helpt is een offensief voor logisch denken. Logisch zelf denken ook nog. En dan hebben we het tij niet bepaald mee. Neem als handleiding het boek Zelf Denken van Norman Baillargeon, dat in Nederlandse vertaling is uitgebracht door Uitgeverij De Wereld.

Nog even een tegeltje: complotdenken tiert welig op een fundament van wantrouwen jegens overheid, media en wetenschap. Dat wantrouwen wordt gevoed door wat ‘corporate power’ de laatste decennia met dat drietal heeft uitgespookt. Ze heeft overal de boel opgekocht en gecorrumpeerd om haar belangen te dienen. Het resultaat is het vercommercialiseerde zootje waar de complotdenkers mee kunnen uitpakken. Maar ze hebben het overal over als ze schuldigen willen aanwijzen waar we tegen tekeer zouden mogen/moeten gaan, behalve de werkelijke daders, de grote bedrijven die de macht hebben om de dingen werkelijk naar hun hand te zetten.

Aanhangers van complotdenken zijn vaak gewoon begonnen met het bekritiseren van de heersende macht. Vroeger was dat iets links. Maar het verschil is dat ze vervolgens op sleeptouw worden genomen naar volstrekt onlogische ‘verklaringen’, volgens het stramien dat toeval niet bestaat en dat de eerste beste geloofwaardig klinkende verklaring die er langskomt wel waar zal zijn. En soms is die dat ook wel, of een beetje. Maar het verschil tussen een ‘linkse’ verklaring en die van de wappies is dat wij vervolgens ruimte overlaten voor twijfel en gezond verstand en bereid zijn er over te discussiëren. Complotdenkers twijfelen nooit, daar kun je ze aan herkennen. Ze roepen hun gelijk ook heel hard over je uit en gaan tekeer tegen mensen die er aan twijfelen. Als ik met een wapenstok en een hond op ze afgestuurd zou worden, zou ik me misschien ook niet in kunnen houden...

Stel dat je niet in toeval gelooft, en nooit twijfelt aan de eerste de beste verklaring die je getroubleerde hersenpan binnenschiet. Dan gaat je leven dagelijks de achtbaan op. En vroeger werd je dan dorpsgek, maar tegenwoordig vind je op internet allemaal andere dorpsgekken die verklaren dat je groot gelijk hebt en die je uitnodigen om een feestje te komen vieren op het Museumplein.

Zondag zat ik bijvoorbeeld een beetje te tiepen, en mijn huisgenoten waren de hort op, dus kon ik ongestoord keiharde muziek opzetten. Wat is er op paaszondag dan beter dan een gouwe ouwe opzetten: in dit geval betrof het de CD 101 Damnations van het onvergetelijke pretpunkduo Carter the Unstoppable Sex Machine. De CD was net bij het wereldnummer Midnight on the Murder Mile aanbeland, toen ik ineens bedacht dat De Ronde van Vlaanderen gaande was en op TV te bekijken. Fucking hell, hoe had ik dat kunnen vergeten! Daar op tv zagen we hoe Matthieu van der Poel het in de eindsprint af moest leggen tegen Kasper Asgreen. Het was een sprint van niks, vanuit de leunstoel gezien, maar ja ze hadden dan ook al 250 kilometer gefietst. Van der Poel had vorig jaar wel gewonnen, net als zijn vader eerder in 1986 of zo.

Toen werden de sprints altijd gewonnen door de meest verschrikkelijke sprinter aller tijden, de Oezbeek Djamolidine Mirgarifanovich Abdoujaparov en altijd als ik een sprintfinale zie, moet ik aan hem denken en dan vooral aan zijn bijdrage aan de wereldwielerhistory door in de eindsprint van de Tour van 1991 in de dranghekken te rijden en over de kop te vliegen. Hij moest kruipend de finish over om zijn groene trui te kunnen krijgen. Maar waar het om gaat: die Abdoujaparov, daar heeft Carter USM zich later naar vernoemd! Hoe toevallig is dat! Vooral als je beseft dat de zanger/gitarist Fruitbat de dader is van de geruchtmakende ‘rugbytackle’ op tv-presentator Phillip Schofield.

Dat gebeurde live bij de prijsuitreiking van popblad Smash Hits, waar de presentator minachtend had lopen doen over Carter. Maar toevallig (duh) was daar ook een optreden van de band KLF die waarschijnlijk gezorgd heeft voor het de meest schokkende live tv optreden ooit door daar in het lieftallige poprogramma ineens keiharde deathmetal te gaan spelen en op een gegeven moment een mitrailleur op het podium te brengen en leeg te schieten op het publiek (OK, er zaten geen echte kogels in). Maar vooral: diezelfde KLF werd later wereldberoemd door publiekelijk een miljoen pond sterling in de brand te steken. Nu is er altijd het gerucht geweest dat ze dat geld helemaal niet in de fik hebben gestoken, maar achterover hebben gedrukt.

De kist met geld zou nu door Aspreen gebruikt zijn om Mathieu van der Poel om te kopen en hem de wedstrijd te gunnen. En raad eens wie daar voor gediend heeft? Juist ja, Vinoukorov, die het klappen van de zweep op dat gebied kent, want hij kreeg ooit nog een onderzoek aan de broek wegens matchfixing toen hij de sprint ‘won’ van Kolobnev in Luik-Bastenaken-Luik van 2010. En Vinoukorov en Abdou kennen elkaar natuurlijk goed uit de Astana-ploeg waar Vino chef van was... Ik weet dat allemaal omdat ik ONDERZOEK heb gedaan, op internet Ja!

Dus iedereen die denkt dat die uitslag afgelopen zondagmiddag in Oudenaarde toeval was, is een frigging Sheeple die alles maar gelooft dat de media hem of haar voorschotelt en een k*kerlinkse islamofiele Rutteknuffelaar.

En anders mag je dit uitleggen, als je nog betwijfelt of Carter pedofiele rituele bijeenkomsten uitvoert!:

https://www.youtube.com/watch?v=A0EIjuMCbe0