Skip to main content
  • 23 juni 2021

Vragen over het vragenuurtje

Eva Bardi

In het wekelijkse vragenuurtje op NPO 1 maakt de Kamer reclame voor zichzelf. Tenminste, dat is de bedoeling. Gistermiddag werd voor de kijker alleen maar duidelijk hoe ver de dames en heren volksvertegenwoordigers zijn afgegleden.

We hebben als televisiekijker kunnen zien hoe ze de parlementen proberen binnen te stormen, de fascisten.  Washington, 6 januari, de Rijksdag in Berlijn - hier in Nederland is het nog niet zo ver. Of is het misschien juist al verder.

Ze bepalen nu het debat: de bruinhemden van PVV, Forum, JA21, BBB en helaas ook SP. Gistermiddag mochten ze elkaar aanvullen tijdens een onderonsje met staatssecretaris Broekers-Knol (VVD).

Het begon allemaal met een vraag aan Knol van Joost Eerdmans, vroeger Fortuyn en tegenwoordig JA21. Over onrust op een buslijn in zuid-oost Drenthe. Onrust zou worden veroorzaakt door asielzoekers uit Ter Apel.

Eerdmans had het over 'bedreigingen van buschauffeurs en normale passagiers', en over 'veilige landers'. Dat zijn asielzoekers uit landen als Marokko en Algerije. Volgens Eerdmans hebben die geen recht op asiel, en komen ze alleen naar 'ons land om rotzooi te schoppen'.

Eerdmans had een 'oplossing' in petto om de buschauffeur op de Hunebedroute weer fluitend naar zijn werk te kunnen laten gaan. "Allemaal op het vliegtuig terug naar Rabat en het vliegtuig rondjes laten vliegen totdat het mag landen.'

Knol 'voelde volledig mee' met de geplaagde buschauffeur en gaf Eerdmans ruim baan. 'We hebben een rechtsstaat en we voldoen aan internationale verplichtingen', zuchtte ze, 'maar ik zoek ook graag de grenzen daarvan op.'

Dat was wat Eerdmans wilde horen, en een schandknaapje van Baudet kraaide hem enthousiast na: 'In Frankrijk, in Belgie, in Duitsland, in het Verenigd Koninkrijk, in al onze buurlanden is illegaliteit een misdaad. Waarom hier dan niet?'

Kreeg je ook dat mens van BBB te zien -zij had natuurlijk een boa in de familie en vroeg nog es of die niet een blaffer konden krijgen- en, ja helaas, Jasper van Dijk van de SP. Die heeft 'Ter Apel' al jaren onder zijn hoede en drinkt graag het bruine gif.

Weerwoord, van de Kamervoorzitter, of van links?

Arib is vervangen door het domste blondje van D66, dus dat laat het in vereniging in zijn hemd zetten van de rechtsstaat door bewindspersonen en kamerleden rustig gebeuren. En voor de kijker links zat behalve Van Dijk dus niemand, of gaf men niet thuis.

Moeten we het ergste nog vrezen, of is het al geschied? In mijn derde vaderland Hongarije bezetten duizenden zwarthemden de tribunes tijdens het EK voetbal. Geen commentator die er oog voor heeft. Een relletje rond de regenboogkleuren vanavond in Muenchen, dat snapt de Nederlandse mediamens wel, maar voor de kleuren zwart en bruin is ie stekeblind...