Skip to main content
  • 21 maart 2024

Van dieptepunt naar dieptepunt - De nazibeurs in Houten, het liefst op bevrijdings- of Auschwitzdag

Arthur Graaff

Het is weer bal in Houten, bij de grootste nazibeurs van Nederland, elke twee maanden. De vrijspraak van drie dolkenverkopers van de beurs van 18 maart - NB door drie rechters - is een onbegrijpelijk en rammelend vonnis van deze mannen die kennelijk weinig door hebben van wat er op straat gebeurt. De beurs wilde op 5 mei aanstaande weer bijeenkomen, en deed dat al eens eerder op 27 januari - u weet wel, Auschwitzdag...

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3711364/handelaren-en-organisator-van-militariabeurs-niet-strafbaar-nazi-dolken-verkopen-was-toegestaan

Tijd om bij officier-v-j Drogt sterk aan te dringen op hoger beroep. Want Drogt vergat echt één klein puntje: de opzettelijke blinde vlek, de oogkleppen zo groot als garagedeuren van organisator Gaston Vrolings en zijn standhoudende en SS-dolken verkopende vrienden. Zijn beurs heeft maximaal 400 kramen... Vrolings is de grootste nazihandelaar van Nederland en op zijn site staan nog eens zo'n slordige achtduizend - 8.000 - nazidingetjes. Het duurste van vandaag is een 'Ehrenpokal' van € 10.500 - tienduizend vijfhonderd... Vrolings had zijn 80 uur werkstraf moeten krijgen, zoals geëist. Mede dankzij hem zijn er tegenwoordig dagelijks 25-35.000 nazispullen te koop in Nederland. In 1960 was dat nul.

Dus wat zag Drogt dan niet en wat snappen de rechters dan niet? Wat willen die nazihandelaren dan niet noemen? Wat verheerlijken de handelaren zodoende doelbewust, opzettelijk, kwaadaardig, kwetsend: de.... H-O-L-O jaja, bijna, ga door: C-A-U-S-T.

Deze beurs is letterlijk het tegendeel van het Holocaustmuseum, waar ik gisteren voor het eerst was, samen met Corinne - die daar als kind van een gezin dat Joden opnam nog meer te zoeken heeft dan ik, als louter zoon van een verzetsman. Daar is alles bedoeld om de holocaust te veroordelen, maar op de beurs in Houten hoor je er nooit één kwaad woord erover. Niet ÉÉN! De hele term is daar echt taboe - de zwarte olifant in de zaal met grote rode leugenoren. Negeren! Dan hoef je ook niets te ontkennen, te benoemen en dan moeilijk-moeilijk met je kronkelargumenten te bestrijden...

En hoe diep je kan zinken? De organisator heeft namelijk deze beurs in 2015 rustig op de herdenkingsdag van Auschwitz gehouden. Ik was die dag op de Auschwitz-herdenking en vroeg organisator Jacques Grishaver wat hij daar dan van wel vond. 'Dus hier herdenken wij de moord op mijn familie en 40 km  verderop worden de spullen die daarbij gebruikt zijn, vrijelijk verkocht...?' zei hij.

Nog één bewijsje dan? De eerstvolgende Houtense nazibeurs is op 5 mei. Ehhh... 5... ehh... MEI? Hoezo op bevrijdingsdag? Vrolings zal daar op zeggen dat het juist mooi is op die dag in de spullen van de holocausters te handelen - zodat we het niet vergeten! Maar wie heeft hem ooit om die beurzen gevraagd? Er zijn toch een tiental musea en NB drie nazikampen als Nationale Monumenten? Hij doet dat alleen voor het geld - én omdat hij bewondering voor nazidingen heeft. Want ook hij is als verzamelaar begonnen, en is dat nog steeds.

Nu heeft Vrolings dan na onze druk via de werkgroep 'Herdenk nazi's niet' besloten om de datum te verzetten naar 19 mei. O, wat fijn! Vrolie! Dank je wel hoor! Een andere nazibeurs, in Didam, waar de Houtense beursorganisator Vrolings ook aan meedoet, maar dan als bescheiden standhouder, is op 29 juni, de verjaardag van prins Bernhard, die nazilid was. Nu maar hopen dat daar een met witte anjers versierd staatsieportret in uniform van de leugenprins wordt opgehangen. En nee, niet om pijltjes, tomaten of stront tegen te gooien! Maar om de historische Hitlergroet te brengen!Die beurs kwam ook al een keer bijeen op 27 januari 2018.. Why not? Toch een mooie manier om de holocaust, de massamoord op de Joden in Auschwitz te herdenken?

Wat rammelt er verder aan het vonnis? Het vonnis - en trouwens ook de aanklacht - noemt alleen Joden, terwijl er ook honderdduizenden nazaten van oorlogsdoden zijn die de vrije handel in nazispullen net zo goed stuitend vinden. Er zaten in nazi-Duitsland ook nog eens 300.000 Nederlandse mannen als dwangarbeider of slaaf vast - tien procent van hen stierf daar. Zeker, dat waren niet de omstandigheden van Auschwitz of Sobibór, maar toch ....

Nog een klein puntje: de rechtbank neemt maar even aan dat het om 'historische' dolken gaat, maar er is geen enkel bewijs van echtheid getoond. Zelfs een bekende specialist op dit gebied, Edwin van Veelen uit Ede, aangeduid als 'Dutch Dagger Man' vanwege zijn kennis van nazi- en SS-dolken, schrijft op diverse verzamelaarsfora dat de echtheid nooit te garanderen is.

Raar ook nog het puntje van jurisprudentie: in 2012 was er juist een Nederlands vonnis dat de verkoop van SS-dolken verbood.Deze handelaren doen dit al jaren. Vrolings verdient uitstekend aan de ellende van anderen, en dat in een tijd dat we juist agressieve neonazistische verrechtsing, die uit Duitsland op ons afkomt, moeten tegengaan.

O ja: wie met pek omgaat - dat vergat de officier ook nog. Dus wie nazispullen thuis heeft, gaat automatisch en hopelijk ongewild het nazisme of delen ervan bewonderen. De verzamelaren en beursdeelnemers gaan nu vaak huilie-huilie-doen, en roepen dan dat ik hen voor 'NAZI' uitmaak... Tsja, zou ik zeggen: fase 1 van de werking van het nazigif: argumenten van je tegenstanders verdraaien.

Er zijn  een stuk of vijf nazibeurzen in Nederland, en een stuk of 30 nazihandelaren. Marktplaats is één van de grotere: vandaag 4.200 nazi-dingen, terwijl die site de verkoop er van juist al jaren verboden heeft...

CITAATJE van de huisregels van Marktplaats:
Enkele voorbeelden van objecten die je niet mag vragen of aanbieden op Marktplaats:
Objecten met symbolen van de nazi's. Voorbeelden hiervan zijn het hakenkruis (swastika), de SS runen en het SS doodshoofd. Dit is inclusief originele of replica Duitse memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog waarop dit soort symbolen aanwezig zijn. Dit geldt ook voor objecten met symbolen van de Ku Klux Klan (KKK). Het Nazi boek 'Mein Kampf' en het NSB boek 'Volk en vaderland'.

https://help.marktplaats.nl/s/article/uitleg-aanstootgevend-materiaal