Skip to main content
  • 27 september 2007

Referendum

Jo van der Spek

Wellicht herinnert u zich nog dat ik enkele columns terug - in de Konfrontatie Digitaal Frequentie al weer snel een jaar geleden - melding maakte van mijn besluit afstand te doen van mijn nationaliteit. Dat is dus mooi gelukt. Ik heb daar toen verder weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Maar dat gaat binnenkort veranderen. Ik behoor namelijk tot de oprichters van een nieuw comité: het Comité van Ex-Nederlanders.

In een eerder stadium wilden we deze organisatie het Comité van Vrije Burgers noemen, omdat het gaat om personen die weigeren zich nationaal-cultureel te laten inlijfen. Maar aan de naam vrije burgers kleefden allerhande bezwaren. Volgens onze communicatieadviseur - die anoniem wil blijven, geef de persoon eens ongelijk - is de naam vrije burgers te braaf. Dus werd het het Comité van ex-Nederlanders. Kortweg Ex-Nl. Bekt ook lekker weg.

De heugelijke presentatie van het Comité zal plaatsvinden op vrijdag 5 oktober aanstaande in Nieuwspoort. Op de persconferentie zal ook de eerste actie van het nieuwe comité gepresenteerd worden: het initiatief tot een referendum over de opheffing van Nederland. Slaan we twee vliegen in één klap. Door Nederland op te heffen zijn we namelijk ook meteen van de EU af, want het is Nederland dat lid is van de Europese Unie. Doet u mee?