Skip to main content
  • 25 oktober 2023

Babyboertjes - ik zeg niet wartaal - in het 'programma' van BBB

Arthur Graaff

Ik ben vandaag lui, ik doe alleen citaten. Ja, met hier en daar een sarcastisch vraagje. Het verkiezingsprogramma van de BBB bevat 85 (!!!) uitroeptekens - het leesteken van de onmachtigen!! Jazeker!!!! Het 'programma' loopt tot pagina 128 - en ja, die heb ik allemaal doorgekeken. Doorgezien. Gescand. O ja: ik zeg gewoon 'de' BBB, want het is ook 'de' PvdA.

Eerst even wat tegenspraakjes: landbouw en voedsel figureren her en der in dit prachtwerkje als de mooiste, fijnste, belangrijkste, grootste sector van ons land - en dan opeens op pag. 97 - wham: "Nederland is van oorsprong een handels- en distributieland." En ik maar denken dat er Friese boeren op terpen zaten te wachten op laagwater om te kunnen melken en kaasmaken en Kaninefaten vanuit de duinen uit arren moede gingen vissen - als ze een dag geen trek in k'nijnen hadden.

Het is allemaal ook nog wel min of meer goed bedoeld. Lelystad Airport kan bijvoorbeeld dicht blijven van de BBB. Maar 128 pagina's goede bedoeling leggen me een beetje lam.

Een ietsiepietsie opportunisme of populisme? Simplisme wellicht? "Het is niet uit te leggen dat een 30-jarige Nederlander geen huis kan krijgen, maar iemand die hier net binnenkomt direct een huis krijgt. Iedereen is gelijk en dus wacht iedereen even lang." - pag. 93.

Wat als die 30-jarige Bernhard van Oranje-Nassau-van Vollenhove heet - hoe gelijk is die? En dan: ik kan heel goed dingen uitleggen: die 30-jarige woont al ergens, mogelijk goedkoop en gezellig bij zijn ouders - en een asielzoeker zit in een sporthal, op een boot of in een tent.

Ook "BBB wil corrigerende referenda invoeren" klinkt leuk - maar wordt niks. Nog eentje dan?  "We investeren in kernenergie als een bron van duurzame energie door de huidige nieuwbouw van geplande kerncentrales te versnellen." Be my guest, maar forget it, baby.

Zei u daar bizar? Nou vooruit dan maar: "Nederland is groter dan enkel zijn Europese grondgebied. We erkennen Nederland als een deels Amerikaans land. " - pag. 123. Klomp Breekt. Deels Amerikaans...??? En ik maar denken dat we de grootste haven van Duitsland zijn en daarvan de 13de deelstaat.

Dan nog wat regulier werk. Pag 11: "In de covid-periode is de polarisatie en de tweedeling in de samenleving allemaal nog eens verergerd. Mensen die niet wilden of konden worden gevaccineerd, werden weggezet als wappies en gekkies."  O ja? Allemaal? Jazeker! En dan:  "WIJ hebben mensen dit aangedaan" - dat staat er echt. Spreek voor jezelf, baby.

Pag 14 is ook leuk: "Een gewone boomer-vrouw van dik in de vijftig met overgewicht en met alleen een HAVO-opleiding die woont in een rijtjeshuis in Deventer en Kamerlid is, wordt door die bubbel als een rariteit gezien. Die wordt door mensen in deze bubble ook weleens smalend Ma Flodder genoemd. Of juffrouw Jannie."

Ehhh... 'boomer' betekent 'babyboomer' vanwege de geboortegolf van 1945 tot 1955.

Pag 23, over de BBB als emancipatiepartij voor katholieke 'tweederangs burgers': "Wij willen een beweging zijn in de geest van de Katholieke Volkspartij, zonder dat wij een partij zijn, die is gebaseerd op 1 soort religie."

Ook op pag 23, als BBB-grapje: "BBB is wel VOOR klimaatverandering. De temperatuur mag wat ons betreft een stuk hoger in ons eigen spreekwoordelijke klimaat hier in Nederland. Het mag allemaal wat warmer en wat aardiger voor en naar elkaar toe."

Pag 37, over migranten: "Doordat BBB erkent dat Nederland de grenzen van de opvangcapaciteit heeft bereikt en de opvang van statushouders wil beperken tot 15.000 per jaar, kunnen we de wachtlijsten weer terugdringen." Dream on...

Pag 40: "De Oostvaardersplassen is een spontaan ontstaan “wens natuurgebied” van 5.600 hectare. Een jong gebied en eigendom van de Nederlandse overheid. BBB wil het droge gedeelte van het Oostvaardersplassen gebied geschikt maken om minimaal 100.000 woningen te bouwen."

Pag 67: "Nu werken 600.000 mensen in de Nederlandse agrarische sector." O ja? Nederland telt toch echt maar 50.000 boeren, van wie er 15.000 willen stoppen. Dream maar weer on, baby!  "Wij zien dat een leefbaar platteland draait om onze boeren, telers, tuinders en vissers. Omdat zij zorgen voor boerennatuur (AG:??), werk, actief zijn in het verenigingsleven of hun land ter beschikking stellen voor dorpsfeesten. Zonder deze mensen hebben we geen karakteristiek landschap, bloemencorso, visserijdagen of trekkertrek meer." Ik ben er vrij zeker van dat de visserij vrijwel over is of binnen vijf jaar zal zijn. Ik wil niet vingerwijzen, maar de vis schijnt op te zijn... kabeljauw en schelvis, die zijn gewoon weg. Of op.  Volgens het CBS daalde het aantal schepen van bijna 3.000 in 1945 tot 1.000 in 2000 - and counting. O ja: de haring voor vlaggetjesdag in Scheveningen komt uit Denemarken.

Pag 68:  "De huidige Stikstofwet, moet van tafel en we richten ons met een brede blik op natuurbeleid, behoud van natuur en herstel van natuur waar dat nodig is." Ja maar... die wet stoelt toch op Europese regels die je niet kunt veranderen...?

En dan gaat het pagina's lang maar door over landbouw en alles daaromheen - en dan ietsie dieper doordacht dan '100.000 woningen'. Regels afschaffen, laat het nou maar aan ons over, 'hangmosselcultuur', 'veredelingstechnieken (CRIPR-Cas)', 'Regeling Ammoniak en Veehouderij' etc etc.

Pag. 80: "BBB is van mening dat de Rijksoverheid een grotere verbinding tussen de wetenschap, ons onderwijs en het bedrijfsleven dient te stimuleren." Jaja, dat loopt nu al vaak mis bij pharmacie of management en het is voor bijv. talen, psychologie, andragologie, politiek of filosofie onzin: daar zijn geen 'bedrijven'. En we zien onder medische specialisten dat ze gauw iets teveeel bellen met de leverancier van hartkleppen, dat het dan helemaal fout gaat. Zie het Isala in Zwolle. 

Curieus is pag 91: "BBB bestrijdt alle vormen van antisemitisme." Helemaal mee eens, uiteraard. Er is natuurlijk veel meer waar 'iedereen' wel in meegaat, zoals geen rente op studieschulden. Maar uit de agrarische paragrafen merk je dat het eigenlijk maar om één ding gaat. 

Kortom: het is niks, en het wordt niks. Sorry!