Skip to main content
  • 03 december 2007

Steigerdialogen

Dé Hogeweg

Staken is het meest gebruikte woord van deze week. Scholieren staken tegen de 1040-uren-norm, makkers wordt gevraagd hun wild geraas te staken en de Tilburgse klokkenluider Harm Schilder hoeft van de rechter zijn gelui van boven de 70 decibel niet te staken.
Er is echter één groep die je nooit ziet staken, terwijl ze er alle reden toe hebben. Daar kwam ik een paar weken geleden achter.

Op een dag fiets ik na mijn werk mijn straat in en zie van verre hoe mijn huis in een oranje waas gehuld lijkt te zijn. Wat zullen we nu weer beleven, is het WK vervroegd? Maar nee, er is een steiger met oranje vangnetten eromheen geplaatst. Bestudering van de aangebrachte borden en neergezette pipowagen wijzen uit dat het hier een gevelreinigingsproject betreft.
Ik woon twee hoog. Ik slaap aan de voorkant van het pand. Mijn huis heeft mooie oude glas-in-lood schuiframen. Het verduisterende netwerk geeft een extra push aan mijn winterdipje, verder gebeurt er dagenlang niets.

Een week later. Ik lig nog in bed. Het is 07.15 uur. In Tilburg luidt pastoor Schilder zijn klok. Ik heb een vrije dag vandaag. Toch ben ik al een beetje wakker. Voetstappen komen dichterbij. Langzaam wordt mijn slaapkamerraam omhoog geschoven. Van buitenaf. Een ijzige windvlaag bolt het gordijn open en strijkt over mijn gezicht. Een zacht en ritmisch geschuifel begint. Een tweede paar voetstappen dreunt dichterbij. Een schorre mannenstem zegt: 'Mogge Joop, ga je lekkah. Zak effe helpe schure?' Kozijn valt ook onder gevel.

Die middag staat Joop met zijn collega voor mijn huiskamerraam. Inmiddels zijn ze aan het grondverven van het geschuurde houtwerk toe.
Ze denken dat ik niet thuis ben, maar ik kijk en luister aandachtig vanachter mijn boekenkast.
'Zeg Jaap,' zegt Joop, 'zegt 31 januari jou iets?'
'Neuh, wat isser dan?'
'Nou dat zei zij tegen mijn, dat wijf van de baas, dat me contract dan afloopt. Zegt ze gewoon.'
'Waarom dan?'
'Zei ze d'r niet bij.'
Uit het vervolg van de steigerdialogen blijkt dat Joop behalve onderbetaald ook nog eens keihard wordt afgeschreven: te oud. Jaap ziet er ook niet zo jong meer uit. Zal hem eenzelfde lot beschoren zijn?

Ineens kantelt mijn mening over deze lomp stampende, boerende en voor mijn open raam windende schilders. Ze worden gewoon ontslagen, terwijl ze in het pikkedonker én weer én wind elke ochtend hun steigers beklimmen! Goedgeluimd fluitend en vrolijke liederen zingend om de buurt een gezellig ontwaken te bezorgen schudden deze kwastkunstenaars de novemberhagel uit hun dunner wordende haar om ons buitenwerk winterklaar te maken! Als ze om 8 uur mogen pauzeren in de pipowagen dan blijven zij daar nooit langer hangen dan de tijd die nodig is om een bakje gloeiendhete drabkoffie achterover te slaan. Staken? Uren maken!
Toen de Japen en Jopen van deze wereld scholier waren, kreeg je geen staakvrij.
En hun zonen zitten gewoon de hele week in de klas.