Skip to main content
  • 19 oktober 2017
    Ecologie

Weg, verdwenen

Weia Reinboud

Woensdag, wandeldag. We lopen door het noorden van de Achterhoek, Eibergen, Borculo, Ruurlo, eikeltjes knallen rondom op de bosgrond, de bomen zijn in herfsttooi, de velden groen. De velden groen? Ja, bijna alles is veeteelt, gras met koeien erop, veel gras zonder koeien, zonder bloemen, zonder insecten. En als het geen gras is is het maisteelt, voor het vee. Weer thuis brengt het nieuws het bericht dat in natuurgebieden driekwart van de insecten weg is, verdwenen.

Deze keer gaat het niet over de biodiversiteit qua aantal soorten, maar over de kilo's biomassa. De dieren zijn weggepest. Op de groene velden die we zagen zal ver in de negentig procent verdwenen zijn. Soms zag je uitgebloeide paardenbloemen tussen het gras, vaker zelfs dat niet. Het zijn groene lappen die witte melk moeten worden, gele kaas of rood vlees. En dat was het dan, verder mag er niks leven.

De mens kan moreel redeneren, de mens kan ook niet-moreel redeneren. De mens heeft geen omvattend aangeboren coherent moreel denksysteem, maar de mens heeft heel wat morele denksystemen ontworpen. Goed van die mens!

Binnen geen van die denksystemen wordt zakkenrollen moreel juist gevonden. In het geval van zakkenrollerij worden veel mensen heel verontwaardigd. Ze keuren het af, schrijven tierende commentaren, beginnen eventueel een petitie om de straffen op zakkenrollen te vertienvoudigen.

Bij het gebruik van dieren is er ook geen enkel denksysteem waarin het moreel te rechtvaardigen is. En dus keuren heel veel mensen het af? Nee. Veel mensen schrijven er tierende commentaren over? Nee. Ze beginnen een petitie om de btw op veeteeltproducten te vertienvoudigen? Nee.

Niet alle maar wel nogal veel mensen zijn verschrikkelijk goed in morele verontwaardiging als het 'ze' betreft, 'de anderen', maar zodra ze zelf mede-oorzaak van iets zijn, is snurken en slaapwandelen het hoogst haalbare. Niet goed van die mens..

Voor het weer toe laten nemen van het aantal dieren in natuurgebieden is iets anders nodig. Voor toename van de biodiversiteit. Voor terugkeer van leven in de groene lappen. Voor verdwijnen van het diergebruik. Voor terugdringen van de CO2. Voor en zo voorts.

Gewoon, als je dat nog niet deed, van vandaag op morgen je morele denkmogelijkheden gebruiken en je niet een beetje maar heel anders gedragen. Geen smoesjes, je niet verschuilen achter de politiek, de partijen, de gemeente, de supermarkt, de multinationals, de reclame, de kosten, de aard van de mens.

Snurken, slaapwandelen en smoesjes zijn rechts.