Skip to main content
  • 29 maart 2008

Calculeren

Dé Hogeweg

Hoever ben ik nu al? Basilicumsaus, Italiaanse roerbak, krulsla, ontbijtje, zuivel. Met bonkend hart struin ik de schappen af. Eigenlijk heb ik niets meer nodig. Een paar pakjes buitenissige thee kiep ik er voor de zekerheid toch nog maar bij. 't Zal mij toch niet wéér gebeuren dat ik onder de 15 blijf!
Sinds twee weken ben ik van een boodschappenvrouw met gezond verstand in een gezonde mand veranderd in een hysterisch hoofdrekenende AH-slaaf. Een smurfslaaf.
Want de kleine blauwe vrienden uit mijn jeugd are back! Vroeger geloofde ik in een mooie schone wereld waar behalve mijn familie en ons dorp ook andere volken leefden. Die volken zagen er anders uit (blauwe huid met witte kleren), maar dat gaf niks. We zongen allemaal liedjes, knutselden of speelden trompet.
Het is dan ook uit zuivere nostalgie dat ik ze nu wil hebben. Om ze bij me thuis te krijgen heb ik wel wat moeten overwinnen.

Kinderen heb ik niet. Ik boodschap dus zonder zichtbare smurfdwang om me heen. Om geen al te krankzinnige indruk te maken, zet ik bij de kassa een tis-voor-de-thuis-op-de-nieuwe-smurf- wachtende-kinderen-blik op. Schaamte 1 betreft de zieligheid van een vrouw op leeftijd die voor zichzelf smurfen wil hebben.
Schaamte 2 is dat ik precies doe wat AH met deze actie wil bereiken: consumptiegedrag omhoog. Ik haat meer consumeren! Elke keer voor 15 euro aan artikelen kopen, anders krijg je je smurfje niet. Om de financiële gevolgen van mijn obsessie te beperken, tel ik de prijzen al winkelend op en ga maar tot 15.

Mijn eerste smurf was Klussmurf. Wat? Klussmurf?! Die ken ik niet. Waar is Knutsel?! In de verpakking van Klussmurf zat een briefje met daarop alle 15 types. Knutsel (door veel kinderen van mijn leeftijd vroeger uitgesproken als kutsel) is vervangen door Klussmurf. Dat bekt toch helemaal niet lekker?!
Ik speur het briefje af: Potige en Brilsmurf zijn er gelukkig nog. Boodschappensmurf zal wel door AH zijn bedacht, die kan ik me totaal niet herinneren.

Vandaag toucheerde ik na een snelle rondgang langs de schappen mijn 3e smurf. Ik moet een beetje voortmaken wil ik ze alle 15 smurfen, want de actie loopt tot eind maart. Het is 15,45, mefrau',  zegt de caissière, 'en hier is uw smurf.'
15,45! Ik ben goed! Dat is het positieve aan de actie: mijn hoofdrekenen is aanmerkelijk verbeterd. Thuis - dus niet al in de winkel - scheur ik het zakje open. Het is Babysmurf. Ik haat Babysmurf!
Het wachten is op een verlenging van de actie. De 15 zullen worden uitgebreid met Slaafsmurf. Slaafsmurf draagt in zijn ene hand een AHtas en in de andere een rekenmachientje.