Skip to main content
  • 14 juli 2007
    Ecologie

Boe, Vakantie!

Govert de Groot

Bijgekomen van Life Earth? Aan vakantie toe? Nog snel een last minute naar Cuba voordat Fidel Castro het loodje legt? Naar Burma met zijn “lekkere gerechten en rijke verleden’? Of vliegen over de Groenlandse gletsjers voordat ze gesmolten zijn: Foute boel! Vakantie is niet goed voor het milieu, je gezondheid en de rechten van de mens.

Vakantie is niet alleen een grote veroorzaker van de versnelde klimaatverandering. Daar kunnen geen spaarlampen en Life Earth concerten tegenop. Je laat een behoorlijke ecologische voetafdruk achter.

Maar dat niet alleen. Vakantie is niet goed voor de gezondheid. De westerse maag en darmen kunnen niet tegen het andere eten en drinken. De hersenen kunnen niet snel genoeg de onnatuurlijke situatie verwerken waarin het terechtkomt, zoals zonder goed voorbereid en uitgerust te zijn met te veel medesoortgenoten in een volle auto en met te weinig rustpauzes naar het zuiden rijden. De achterbak vol met in Spanje geoogste aardappels rollen bij een botsing de snelweg op vlak voor de eindbestemming aan de Middellandse zeekust. Verrast dat het in Zuid Europa ook hard en veel kan regenen en in de bergen koud kan zijn. Dringen voor de beveiliging van de luchthaven en douane is ook niet goed voor fun met de familie of de reisleider van de onbekende groep die zijn voorkeursoog laat vallen op een mooie jongen.

Dagblad Trouw publiceerde vrijdag de dertiende, een willekeurige toptien van foute vakantie landen: Cuba, Turkije, Burma, Egypte, Zimbabwe, Malediven, Tibet, Cambodja... Wat is een fout vakantieland? Een dictatuur natuurlijk, waar de oppositie zucht in de cel. Maar ook in zogenaamd democratische landen stelt de rechtspraak soms niet veel voor, terwijl de politie martelen als onderdeel van ondervraging beschouwt. Dan zijn er nog zaken als dwangarbeid, ontruimingen van wijken waar de armen wonen en sekstoerisme.

Omdat ‘fout’ vaak moeilijk te rangschikken is, is dit een willekeurige opsomming van landen waar Nederlanders graag vakantie houden, terwijl er daar voor de bevolking veel te wensen over blijft. Tibet, bezet sinds 1949, wordt noch door Amnesty International, noch door de Bosatlas als land geteld, maar staat toch in de toptien.
Door onze eeuwenlange dominee/koopmanstraditie blijven foute landen populair. De bevolking is zo vriendelijk en open‚. Op het zonnige strand merk je niets van de duistere kerkers. Politiestaat en toeristenparadijs gaan vaak uitstekend samen. Dat dissidenten gearresteerd worden, lijkt de vakantiegangers niet te deren. Verbaast als men met een lux hard westers paspoort na een overtreding van landsregels volgens landsgewoonte in de gevangenis terechtkomt. De wereld is te klein. Wij willen een Hollandse eenpersoons cel met tv en aardappelen met twee ons groenten op het menu. (Natuurlijk is dat vervelend. Gelukkig ben ik ook niet terechtgekomen in een Poolse cel tijdens de staat van beleg).

Amnesty International - de dominee - wil geen lijstje maken met foute vakantiebestemmingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen politiek reisadvies. De overkoepelende organisatie Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisondernemingen (ANVR) - de koopman - zet zich in voor zogenoemd verantwoord reizen en duurzaam toerisme, maar niet voor mensenrechten.

Eigenlijk is elk land een fout vakantieland! De Verenigde Staten om zijn Guantánamo Bay op Cuba en zijn Indiaanse politieke gevangen, Frankrijk om zijn moordgedrag van zijn veiligheidsdienst, ga zo maar door!

Vakantie wordt verkeerd uitgevoerd en kan daarom zeer ongezond zijn. Alarmcentrales draaien er wel bij. De betekenis van het woord is onder meer uitstel, rust, ontspanningstijd, dus de betekenis is niet stress, lange autoritten, territoriumdrang, familieruzie, haantjesgedrag, etc.

Vakantie is jezelf voor de gek houden. Je kan niet in twee, drie weken goed maken, wat het  jaar 'fout' is gegaan. Natuurlijk is reizen en ontmoetingen met mensen in andere culturen en politieke systemen zeer verrijkend, maar wel als het lichaam voorbereid is en de geest vooraf kennis heeft opgedaan en het aan kan. Vakantie hoor je het hele jaar te hebben, waar dagelijks leven, opkomen voor onrecht en werk gewoon bijhoren.

Goede reis!