Skip to main content
  • 23 april 2021

Op weg naar 1 mei

JoopFinland

Wow, sinds eergisteren (21 april) zijn we weer een vet politiek schandaal rijker na de RTL-onthullingen uit geheime kabinetsnotulen van 2019 over de toeslagenregeling. Met nieuwe leugens en gemanipuleer probeerden Rutte, Kaag en Hoekstra vooral om ´nieuwe precedenten´ te voorkomen bij Belastingdienst, UWV en andere instellingen. Maar wel ten koste van heel veel burgers.

Opstand of nieuwe verkiezingen?

De onthullingen hebben geleid tot een kleine opstand binnen de CDA-gelederen, zo bleek gisternacht. Twintig CDA-afdelingen en de jongerenafdeling CDJA wijzen per brief deelname van de CDA aan een nieuwe Rutte-regering af; ze staan helemaal achter Omtzigt. Nu nog even wachten totdat wordt bevestigd dat Hoekstra achter gesloten deuren aan Omtzigt het zwijgen probeerde op te leggen, zoals RTL meldde. Overigens: Kaag´s nieuwe politieke cultuur is met deze onthullingen definitief aan gort – horen we ook al wat rommelen binnen D´66?….

Het kan niet op: vandaag meldt de krant dat de Belastingdienst – ondanks beloften van Van Huffelen – niet alle aangemelde ouders gaat compenseren! De helft van de door de toeslagenaffaire gedupeerden krijgen geen 30.000 euro. Bovendien bleek eerder deze week dat de dienst wederom zijn data niet goed kan (of wil) interpreteren: ongeveer 1750 ouders kregen ten onrechte een afwijzingsbrief (voor hun schadeclaim) omdat ze geen kinderen zouden hebben – hetgeen niet klopt. En vanmiddag liet Rutte weten dat het kabinet vandaag besluit of de gewraakte notulen van de ministerraad openbaar worden gemaakt. Hoe controleer je trouwens of het om een aangepaste versie gaat?

Het heeft er alle schijn van dat de toeslagenaffaire wordt ingezet als strafexpeditie tegen, en ter afschrikking van mensen in de onderste regionen van de maatschappelijke ladder. Wanneer breekt er nou eens een flinke opstand uit met de spreekwoordelijke mestvorken? Of blijft het bij nog meer parlementair gekonkel en gaat we binnenkort richting nieuwe verkiezingen?

1 (2) mei en Labourstart

Eigenlijk wilde ik het hier over wat anders hebben en wel over 1 mei en de steun aan vakbondsactivisten wereldwijd. Met een oproep om je aan te sluiten bij Labourstart.

De organisatie Labourstart is een online nieuws- en campagnedienst die in 1996 werd opgericht door schrijver, journalist en geschiedkundige Eric Lee, en die nu draait op een wereldwijd netwerk van vrijwilligers. Zij steunen de internationale vakbondsbeweging door het verzamelen en verspreiden van informatie en door het bijstaan van de verschillende vakbondscampagnes.

Via haar Act Now!-mailings (´campaign wires´) vraagt Labourstart om de simpele ondertekening van petities om gearresteerde, gemolesteerde, geïntimideerde en rechtenloos gemaakte vakbondsactivisten (en hun organisaties) te steunen. Zo´n 130 duizend mensen zijn geabonneerd op die mailings en via de vele duizenden steunbetuigingen die worden doorgestuurd worden de bedrijven en ambtenaren geshamed die verantwoordelijk zijn voor de wandaden. Regelmatig leidt een hoos aan protestbrieven tot succes. Aanmelden voor de mailings kan hier.

Daarnaast voorziet de website van Labourstart in een dagelijkse stroom vakbondsnieuws in 35 talen! (´Newswires´). Deze informatie is afkomstig uit mainstream media, vakbondskanalen en alternatieve media en wordt gebruikt door honderden vakbondswebsites.

Labourstart brengt ook boeken uit, zoals ¨ The Labour Movement and the Internet: The New Internationalism¨, ¨The Strangers Among Us: Tales from a Global Migrant Worker Movement¨, ¨Solidarity: Selected Essays¨, ¨The Global Labour Movement: An Introduction¨, en ¨Campaigning Online and Winning¨.

2 mei 2021: Vrijheid voor alle vakbondsactivisten!

Jaarlijks organiseert Labourstart een internationale conferentie. Op 2 mei is de eerstvolgende, ter gelegenheid van de 1 mei-viering.

Thema is de eis tot vrijlating van alle gearresteerde vakbondsleden wereldwijd en met name die in Hong Kong, Myanmar, Iran, Turkije en Wit-Rusland. Aan de conferentie doen onder meer activisten mee uit genoemde 5 landen. Registeren doe je van te voren hier

Taco van Dommels