• 06 april 2021
    Afrika

Oorlog in Mozambique

JoopFinland

'Zo lang er aan de oorlog te verdienen is, zal die niet stoppen', meldt de NRC met Pasen in een tussenkop. Is het lijfblad van de Nederlandse bourgeoisie opeens ook 'in essentie links' geworden zoals Rutte het uitdrukte? Of zelfs marxistisch; de stroming die beweert dat kapitalisme wel oorlog móet voortbrengen, omdat er met oorlog het meest te verdienen valt.  

Een kind kan het begrijpen: tijdens mijn jeugdjaren op het strand van Bergen (NH), tussen de toen nog niet opgeblazen bunkers van de nog maar net afgelopen Wo2, werd ons badvertier opgeluisterd door hevige knallen richting Egmond van oefeningen met granaten die 20.000 gulden per stuk kostten. In 1960. Dat was binnenlopen voor de producent. Want het knallen ging permanent door.

En dat was nog maar 'een oefening' voor het echte werk. Een schijntje. In het echie wordt er pas echt verdiend. Dat weten wij met onze wet op 'hulp aan de vijand' (toen we de Spaanse legers in Vlaanderen bevoorraadden) als geen ander volk. 

Dat er, zo kort na die verschrikkelijke oorlog, weer druk werd voorbereid op de volgende verbijsterde me. Ik zag het leed van de vorige oorlog permanent om me heen. En daar knalden ze als oefening voor de volgende.

Geld is belangrijker dan leven.

Het verhaal uit Mozambique is verschrikkelijk. Hoe ze met pick-up trucks het grensgebied met Tanzania binnenrijden en iedereen afslachten. IS. Het doet denken aan Syrië, Irak, Afghanistan. Voor de kust van Noord-Mozambique ('islamitisch') werd een van de grootste gasbellen ter wereld gevonden. Total, Exxon en ENI hebben concessies. 

Dat verklaart alles. Daarom moet Mozambique verwoest.

Misschien zullen de pick-up trucks voor de moordpartijen in Mozambique deze keer niet zijn geleverd door Den Haag (zoals in Syrië), maar er zal wel een andere 'bondgenoot' voor hebben betaald. Onze Shell-broer Engeland? Een vette gasbel rechtvaardigt zo'n investering in de dood immers. 

Het jihadisme wordt gefinancierd door het Westen en haar satellieten als de Golfstaten. Washington liet Saoudi-Arabie betalen voor de oorlog tegen het linkse bewind in Afghanistan, nu al decennia onder NAVO-curatele. 

Om grondstoffen en machtspolitiek. Tegen ieder land dat denkt zelf te kunnen beschikken over haar bodemschatten. Tegen China en Rusland, de kapers op de kust in Afrika. 

De NRC zal het niet melden. Komt met schijnverhalen. Over heroïnehandelaren met banden met Pakistan, 'die zich vermommen als islamisten' om de gruwelen te plegen. Natuurlijk, IS handelde ook in drugs. En in olie, vrouwen, whatever. Alles loopt door elkaar. Maar de hand van het Westen zit overal in. (WK)