Skip to main content
  • 13 november 2009
    Surveillancestaat

Pyro-terrorisme

Ronald van Haasteren

Herinnert u zich de bosbranden bij Schoorl nog, afgelopen zomer? De brandweer had dagen nodig om het rijke dorpje aan zee te behoeden voor de vlammenzee. Enkele weken geleden was het opmerkelijk genoeg weer raak: opnieuw vatte de hei vlam. Bewoners uit het dorp waren er inmiddels wel van overtuigd: hier moest opzet in het spel zijn. Een pyromaan teisterde Noord-Holland. Bladerend door wat tijdschriften waarin deskundigen allerlei soorten en maten van terrorisme bespreken en analyseren werd me plotseling duidelijk dat er wel eens iets veel ernstigers aan de hand kon zijn: pyro-terrorisme!

Pyro-terrorisme is de nieuwste loot aan de moderne terrorismeboom. En een vrij makkelijke. Meer dan wat lucifers en wat brandstof heb je niet nodig om een bosbrand te veroorzaken als het maar lang genoeg niet geregend heeft en er een windje staat. Nou, dat moet met de huidige opwarming van de aarde geen probleem zijn. Daar sta je dan als overheidsapparaat met allerlei technologische hoogwaardige detectietechnologie om chemische en nucleaire bommem te ontdekken. En de gevolgen kunnen er niet minder om zijn; denk maar aan Griekenland of Californie. Bosbranden hebben het potentieel om het maatschappelijke leven op massale wijze te ontwrichten. Volgens de terrorismedeskundigen zijn Israel, Spanje, Griekenland en Estland al slachtoffer geworden van pyro-terroristen. Helaas wordt geen bewijs aangedragen voor de bewering, maar goed, bewijs is in inlichtingenkringen een rekbaar begrip. In de VS is inmiddels de eerste burgerwacht al opgericht: de National Woodland Owners Association heeft een Wildfire Interface Terrorism Surveillance and Suppression Programme  in het leven geroepen.

Er is in dit verband ook goed nieuws voor ons aller Geert: het opzettelijk steken van een fikkie is inmiddels ook door Al Qaeda omarmd als tactiek en omgedoopt tot Forest Jihad. Westerse inlichtingendiensten vrezen dat Al Qaeda een global fireball wil loslaten die de Westerse hulpdiensten in paniek brengt, verzekeringsmaatschappijen de das om doet, het milieu vernietigt, de economie een klap toebrengt, de toeristenindustrie wegvaagt en het voor langere tijd onmogelijk maakt in grote gebieden grondstoffen te delven of planten te exploiteren voor de medische industrie. Op een radicale website zijn moslims in de VS, Europa, Rusland en Australië al opgeroepen om de bossen deze zomer niet over te slaan. En mocht het zelf niet lukken om een bosbrand te veroorzaken, dan kun je natuurlijk altijd nog domweg claimen dat een bosbrand niet is ontstaan door een omgevallen barbecue, maar het werk van de handlangers van de Profeet is. 'Stel je voor hoe groot de angst onder de bevolking zal zijn als Jihadisten deze branden claimen,' verkneukelt de anonieme schrijver op de website zich bij voorbaat al. Dezelfde schrijver verzekert zijn gehoor overigens dat in de Koran de religieuze legitimatie valt te vinden voor de slordige omgang met sigaretten in droge heidevelden. En oh ja, van de Amazone moeten ze trouwens van hem afblijven. Brazilië is immers geen partner in de War onTerror.

Kom op Geert, Kamervragen! Je kan het!

Bij mijn weten is er nog geen claimbrief binnengekomen waarin de Polder-Bos-Jihad de branden bij Schoorl heeft opgeëist. Maar je hoopt toch maar dat de AIVD bovenop deze zaak zit. Je kunt immers maar nooit weten.