Skip to main content
  • 04 juli 2017

Reputatieschade

Ronald van Haasteren

Dag in dag uit verliezen vluchtelingen en migranten het leven bij de oversteek van Libië naar Europa. Dat lijkt me iets om je zorgen over te maken of je de ogen uit de kop te schamen. Zo niet de Europese Unie. Uit een vertrouwelijk document blijkt dat de Europese Unie vooral bezorgd is over reputatieschade als ze niet in staat is de vluchtelingen en migranten voortijdig te stoppen en ze naar Libië terug te sturen waar, zoals we allemaal weten, de opvangcondities een VVD-achtige humaniteit kennen.

'De migratiecrisis heeft een strategische dimensie gekregen met stevige binnenlands-politieke implicaties voor de lidstaten en de cohesie van de EU,' meldt het rapport. 'Het is duidelijk dat perceptie een belangrijke rol blijft spelen en een zorgvuldige omgang behoeft.' Wat vooral 'gevoelig' is volgens het document, is dat de Europese schepen die voor de kust patrouilleren, verplicht zijn mensen in nood te redden en aan boord te nemen, waarmee ze feitelijk op Europees grondgebied zijn en - verdulleme - aanspraak kunnen maken op het asielrecht. En dat was nu net niet de bedoeling. 'De grootste uitdaging in de strategische communicatie is te laten zien dat we de toestroom kunnen beheersen en er niet door overweldigd worden.' En ja, moeten de opstellers van het document bekennen, de manier waarop vluchtelingen en migranten 'opgevangen' worden in Libië kan ook zo zijn 'reputatiegevolgen' hebben voor de EU. U weet wel, dat kleine dingetje van Mark Rutte, waar tijdens de formatie niet langer dan tien minuten aan besteed had hoeven te worden.

Verder meldt het rapport dat de Europese Unie erin geslaagd is meer dan 400 schepen van smokkelaars te vernietigen, waaronder 74 grote houten boten waar zo'n 800 personen op verscheept kunnen worden. Een zware slag voor het verdienmodel van de smokkelaars? Helaas. Uit China worden nu goedkope rubberboten geïmporteerd waardoor de verdiensten alleen maar hoger oplopen. Dat die rubberboten nog gevaarlijker zijn en nog meer levens eisen is dan weer zo'n reputatiegevalletje waar de EU zich geen zorgen over maakt.