Skip to main content
  • 19 oktober 2007

Hardnekkige meningen

Langewisch

Marokkanen, voetbalsupporters, actievoerders ze krijgen allemaal regelmatig de schuld als er rellen zijn. Terwijl het spreekwoord niet voor niets zegt: ´wanneer er twee vechten hebben er twee schuld´ Want wie zijn er altijd als de kippen bij, stoken graag het vuurtje op?  Juist de politie, altijd als er wat gebeurd staan ze er met hun neus bovenop en vooraan om het ´feestje te vieren´. En het vreemde is dat wat ze ook doen, ze er meestal mee wegkomen.

Net op het moment dat ik al een tijdje zat te piekeren over een goed voorbeeld uit mijn eigen ervaringen met de Staatshooligans, viel mijn oog op een stukje in de (Haagse) Posthoorn.

Tijdens de jaarwisseling die roerig verliep in het altijd zo idyllische Ypenburg. Liep een opa met zijn kleinkinderen over straat en werd daar vanuit het niets neergeslagen door drie leden van de ME. Na lang wachten kreeg hij deze week een brief binnen van de officier van justitie.
Daarin stond: ´Dit geweld was ongerechtvaardigd en dus ook strafbaar´. Verrassend, het vervolg van de brief was echter minder positief. De officier vervolgde met: ´Ik kan ook na uitvoerig onderzoek slechts één persoon verantwoordelijk houden voor het slaan tegen uw lichaam en niet tegen uw hoofd.´  Deze agente had de man meerdere keren geslagen en een knietje tegen de onderrug gegeven. Nou dat is in ieder geval een begin zou ik denken en dan moeten die andere twee of  één van die andere twee tegen het hoofd hebben geslagen. Natuurlijk is dat zo, maar de officier dacht de andere kant uit: ´Daarvoor zou zij (de agente) kunnen worden vervolgd . Ik heb echter besloten dat niet te doen, omdat ik het een verkeerd signaal vind om haar alleen te vervolgen, terwijl haar collega´s van haar die u tegen uw hoofd hebben geslagen door onvoldoende wettig bewijs buiten schot blijven.´

Het is typisch een redenering van handen boven het hoofd houden van zich misdragende politie. In plaats van een beetje rechtvaardigheid een schuldige agente vervolgen, wordt er niemand vervolgd. Ooit ben ik na een ontruiming met vier andere krakers veroordeeld wegens openlijke geweldpleging (het gooien van verfbommen op een politieagent). Ik had het niet gedaan, de politie kon niet bewijzen wie van ons vijven schuldig waren, maar we werden wel allemaal veroordeeld. Er zijn duidelijk twee maten voor politie en justitie: De eigen maten die je niet verlinkt en die andere maten zoals krakers, voetbalsupporters, activisten en onschuldige voorbijgangers.´ Het slachtoffer ziet de politie niet meer als zijn vriend en daar heeft hij gelijk in. Met de politie als vriend, heb je absoluut geen vijanden meer nodig.

PS De bewoners van de Gouden kooi zitten niet voor niets in een kooi. Vreemd is dan ook dat wanneer TBS´ers worden vrijgelaten er altijd ophef ontstaat. Maar wanneer een wanstaltige, agressieve, domme, irritante, gevaarlijke psychopate als Anastasia weer op vrije voeten wordt gelaten dan maakt niemand zich druk. Dit terwijl ze het gedrag dat ze in haar kooi ten toon spreidde gewoon voortzet in de normale samenleving. De vraag blijft staan of de Gouden Kooi getraumatiseerde psychopaten kweekt of dat de deelnemers geselecteerd worden op geestelijke tekortkomingen. De vraag of de kijkers van de Gouden Kooi ook van een reallife soap over een TBS-kliniek zouden smullen, durf ik met een volmondig ja te beantwoorden.