Skip to main content
  • 01 december 2008
    Media

Zakkenvullers

Langewisch

Langewisch is opgevoed in een traditie dat je jezelf, als klein aandeelhouder van de democratie, goed op de hoogte moet stellen van wat er zoal in de wereld gebeurt. Dus, geen enkele uitzending van het journaal, geen enkele aflevering van Brandpunt en Achter het Nieuws, werd overgeslagen. En als hele jonge jongen werd ook De Verrekijker (een soort voorloper van het jeugdjournaal) als onmisbaar voor je ontwikkeling beschouwd.

Langewisch is nog altijd geneigd naar actualiteitenrubrieken te kijken, maar het enthousiasme neemt steeds meer af nu het gebruikelijk is om over bijna alle onderwerpen de mening van de zogenaamde Man in de Straat te peilen.
Hij kan het zo leuk zeggen, die Man in de Straat; zijn mening zo helder verwoorden; zo genuanceerd ook. En, vooral, zo terzake kundig. Precies ook zoals Rita en Geert het vinden.

Populair is het om dan toch vooral ook een paar marktkooplui op de Albert Cuyp even aan het woord te laten, want die kunnen er helemaal wat van, met hun onvervalste Amsterdamse Humor! Dat gaat dan zo:
Wat vind u van de kredietcrisis?
Kredietcrisis? Ik heb al jaren kredietcrisis in m'n portemonnee!!
Hoe komt die man erop. Hij hoeft er niet eens over na te denken. Het floept er in een keer uit. Natuurlijk met een vette lach en een dikke knipoog. En het helpt de discussie ook zo lekker op gang.

Daar hebben we er nog een: Wat denkt die van de kredietcrisis?
Zakkenvullers zijn het, allemaal! Maar dat pakken ze niet aan in Den Haag!
Zo, dat laat toch ook niets aan duidelijkheid over. Daar is geen woord Frans bij. Het zijn allemaal zakkenvullers. Zo fijn, dat je dat niet nader hoeft uit te leggen. Allemaal zakkenvullers! En den Haag doet er niets aan.
Langewisch moet op zulke momenten altijd denken aan de pakken bankbiljetten die die kooplui achteloos in de achterzak van hun terlenka-broek met laag kruis proppen.

Zakkenvullers, allemaal en nog zo voorspelbaar ook! Daar zouden ze wat aan moeten doen in Hilversum.