Skip to main content
  • 22 juli 2006
    Surveillancestaat

En weer valt een clubje om...

Ronald van Haasteren

Bits of Freedom stopt er per 1 september mee. Voor wie het niet weet: Bits of Freedom heeft zich de afgelopen zes jaar druk gemaakt om onze digitale burgerrechten. Een klein clubje mensen, met een klein budget, dat geprobeerd heeft om de politieke agenda en publieke opinie te beïnvloeden bij een aantal belangrijke kwesties. Wie wazig en glazig uit de ogen kijkt bij het woord digitale burgerrechten, als een wielrenner die net drie Alpencols heeft beklommen, moet vooral nog eens een kijkje op hun site www.bof.nl nemen, die voorlopig in de lucht blijft. De digitale wereld, ooit nog als een soort vrijplaats gedacht, blijkt steeds meer een goudmijn te worden voor de autoriteiten. Iedereen laat elke dag een enorm digitaal spoor achter. De mobiele telefoon, de pinpas, de OV-chipcard, internet, e-mail, de creditcard, de digitale bibliotheekpas, de bonuscard van Appie Happie, het burgerservicenummer - het rijtje zal zich de komende tijd alleen maar verder uitbreiden.
Een aantal wetswijzigingen van de afgelopen tijd maakt dat de autoriteiten steeds makkelijker toegang krijgen tot deze digitale goudmijn. Waarom? U zoú in de toekomst wel eens naast de pot kunnen piesen, en dan willen de autoriteiten dat wel kunnen reconstrueren. Een klein stapje verder, en de digitale goudmijn zal ook vooral pro-actief worden ingezet. Een onverwacht hoog geldbedrag van de giro opgenomen? Een plotselinge verandering in reisgedrag? Veel telefoontjes naar het buitenland? Interesse in bepaalde boeken in de bibliotheek? Slimme computerprogramma’s zijn in staat om de gigantische brei aan digitale gegevens door te spitten, en alle afwijkingen van normale, bekende patronen eruit te filteren om vervolgens alarm te slaan.
Voor het bedrijfsleven zijn de kansen natuurlijk evenredig groot. Niet alleen om alle mogelijke rommel zo persoonsgericht mogelijk aan de man en de vrouw te brengen. De klantgegevens van supermarkten, om maar wat te noemen, zijn natuurlijk buitengewoon interessant voor zorgverzekeraars. De mogelijkheden zijn in principe oneindig. Zoals nu de hoogte van bepaalde verzekeringen al wordt berekend aan de hand van de postcode, zal het steeds makkelijker worden om individuele risicoprofielen op te stellen. U wilt een levensverzekering? We dachten van niet, gezien uw tabak- en alcoholconsumptie, om maar niet te spreken van uw gevaarlijke hobby’s als bergbeklimmen of de vier-daagse wandelen.
Nou ja, tegen dit soort onheil kwam Bits of Freedom dus in het geweer. En nu valt het doek. Al weer een kritische organisatie die het niet kan bolwerken: te weinig geld, te weinig mensen, te weinig steun, te weinig perspectief voor de langere termijn. Het inmiddels bekende verhaal. Hoe zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten het ook weer? Privacy is de schuilplaats van het kwaad. Op het omvallen van Bits of Freedom zal her en der beslist het glas geheven worden.