Skip to main content
  • 16 oktober 2006
    Surveillancestaat

Binnenkort

Eveline Lubbers

De Postbank irriteert mij steeds vaker. Niet alleen met die infantiele reclamespotjes waarin Jan Mulder zijn rokkenjagende imago tot in het oneindige exploiteert. Ook met kleinere dingen.

Gisteren kreeg ik een mailtje van de Postbank: "Uw giropas verloopt binnenkort” - ik moest vanalles ondernemen. Wat een gedoe. Kijken of dit mailtje geen oplichtingspoging is om mijn gegevens in handen te krijgen. De Postbank website heeft daar door ervaring wijs geworden een vaste link voor: 'check mailing'. Maar ik was niet de enige die dat wilde weten op dat moment. De site was onbereikbaar. Pasje maar eens bekeken. Verloopt juli volgend jaar. In mijn belevingswereld is dat niet ‘binnenkort". Bellen dan. Dat kan tegenwoordig via de Postbank site gratis met Skype. Vaart der Volkeren. Die mevrouw wil echt al mijn gegevens, en snapt het ook niet. Het klopt wel dat de mailing is uitgegaan. Voor pasjes met dat eindnummer. Of zij mij nog wat mocht vragen. Of ik wel genoeg rente voor mijn spaargeld kreeg, en of ik het niet wou omzetten. Nee, ik heb geen geld om te sparen. En of ze me nog wat mocht vragen. Nee, dank u, aan de deur wordt niet gekocht.

Mailtje nog een keer goed gelezen. ‘Als u nu reageert kunt u voor 5,- zo’n leuk eigengemaakt pasje bestellen’. Ik heb het nog gedaan ook. Het zat me toch niet lekker. Mailtje gestuurd via het klachtenformulier, onderwerp fraude (het paste nergens anders bij). Heel fijn zo’n aanbieding, maar zet er niet bij dat mijn pas binnenkort verloopt, want dat is niet waar. Niet mij onnodig op stang jagen graag! Vandaag al had ik antwoord. ‘Mevrouw, het zit zo. We moeten zoveel passen vervangen volgend jaar, dat we nu ook al mensen benaderen wier pas pas in november 2007 verloopt. Om de drukte een beetje te spreiden’. Alles goed en wel, laat dat woord ‘binnenkort’ dan weg – het is jullie stress, die hoeft de mijne niet te worden!

Stress bij de Postbank. Dat dacht ik ook al toen ik vlak voor de zomer verordonneerd werd om z.s.m. en wel voor het eind van de maand lang te komen om een kopie van mijn paspoort in te leveren. Want namelijk wegens gevaar voor terrorisme. Henk van der Meer schreef er in Kleintje Muurkrant  al een erg goed stuk over. Hoe kan de kopie van mijn paspoort in de la van de Postbank terrorisme voorkomen? Bovendien, ik –en met mij de helft van Nederland- ging op dat moment op vakantie. Brief in de prullenbak gegooid. Niks meer van gehoord tot nu toe. De vraag is hoe lang dat goed zal blijven gaan. Voor mijn rekening bij de Boerenkredietbank in België had ik wel braaf een kopie van mijn paspoort langsgebracht. Vorig jaar al. Geen zin in gezeur. Een paar maanden later kwam er een brief: waar het paspoort bleef. Nog een keer gebracht. Deze week bleek de online account van die rekening afgesloten. Omdat ik nog geen kopie had ingeleverd. Zo word ik als brave burger al een beetje verdacht. Binnenkort.