Skip to main content
  • 10 februari 2010
    Surveillancestaat

Bin Laden in Oeteldonk

Paul Benschop

Na de aanslagen van 11 september zat de schrik er goed in. Het collectieve gevoel van onveiligheid werd versterkt door de aanslagen in het openbaar vervoer in Londen en Madrid.

De overheid reageerde zoals alleen de overheid kan reageren. De invoering van aloude wensen als legitimatieplicht, vingerafdrukken in paspoort en een heuse DNA-databank werden voortvarend ingevoerd. Maar daar bleef het niet bij. Politie en justitie kregen meer bevoegdheden gekregen, er werd een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding aangesteld en als klap op de vuurpijl werd een miljoenenverslindende campagne opgezet waarin burgers onder andere worden aangemoedigd met buttons tegen terrorisme te lopen. Nog maar één week terug meldde minister van justitie Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer dat terrorismebestrijding in Nederland daadwerkelijk effect heeft gehad. Hoe pijnlijk moet deze dag voor alle instanties zijn.

Op Nederlandtegenterrorisme.nl meldt de overheid trots dat in Nederland maar liefst 200.000 professionals samen werken tegen terrorisme. Naast AIVD'ers en politie worden ook schoonmakers, particuliere beveiligers, jongerenwerkers, docenten en andere beroepsgroepen tot professioneel terrorisme bestrijder bestempeld.

De website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding meldt dat er enkele dagen terug een nieuwe bibliotheek van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden is geopend. Inderdaad, alles lijkt geoorloofd in de strijd tegen terrorisme.

Na jarenlange training mochten de 200.000 professionals vandaag massaal uitrukken. Een man in een witte jurk zat in de trein te brabbelen over Bin Laden. Mijn eerste gedachte was een échte Oeteldonker die enthousiast vroeg begonnen was met indrinken voor het Bossche carnaval. De 200.000 professionals namen de situatie minden luchtig op en namen geen enkel risico. Station Den Bosch werd de hele dag afgesloten, de man gearresteerd, treinen en prullenbak doorzocht en snuffelhond Lassie werd ingevlogen om explosieven te vinden.

In de ochtend meld een NS-woordvoerder dat er inderdaad explosieven zijn gevonden. De politie mocht later zijn zegje doen en sprak het nieuws weer tegen. De Nederlandse Spoorwegen waren te voorbarig. In de middag roert ook de burgemeester zich. Of we wel wisten dat "de situatie serieuzer was dan we in het eerste uur dachten”? Na het prikkelen van ieders nieuwsgierigheid houdt de burgervader wijselijk zijn mond. Weer enkele uren later wordt station Den Bosch vrijgegeven. Er is niks gevonden, de man is geen aanhanger van Bin Laden maar enkel 'verward" en de treinen mogen weer rijden.

Jarenlang worden allerlei ‘professionals’ getraind en klaargestoomd en draaiboeken volgeschreven voor de dag dat Al-Qaida Nederland aan zou vallen. Vandaag leek het zo ver en konden de draaiboeken uit de kast worden gehaald. Het moment suprème was daar en iedereen faalde! Woordvoerders spreken elkaar tegen, organisaties werken langs elkaar heen en hebben geen benul wat de ander doet. Ofwel, coördinators die niet coördineren, draaiboeken die bestaan uit blanco bladzijdes en een overheid die niet in staat is om de burger op gedegen wijze te informeren.

Jarenlang heeft de overheid kwistig met miljoenen rondgestrooid om haar eigen ‘anti-terrorisme-bureaucratie’ op te tuigen. Het resultaat werd vandaag op pijnlijke wijze duidelijk. De stakende vuilnismannen in Utrecht zouden vast meer aan dit geld hebben gehad.